Jak zadbać o zdrowie i urodę na wiosnę? Proste wskazówki dla każdego od Aura Herbals
Każda z nas pragnie wyglądać i czuć się dobrze. Wraz z nadejściem wiosny dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze. Ekspozycja na promienie słoneczne wpływa korzystnie na samopoczucie, ale mimo to wiele kobiet skarży się na zmęczenie i wypadanie włosów. Bardzo często za naszymi problemami stoją niedobory substancji odżywczych. Podpowiadamy, jak zadbać o zdrowie i urodę na wiosnę.
Z czego wynikają niedobory pokarmowe w krajach zachodnich?
Wiele z nas żyje w biegu z powodu nadmiaru obowiązków. W związku z tym stawiamy na wygodne rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić czas. Jednym z nich jest zakup wysoko przetworzonej żywności, która nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały.
Ponadto wiele osób cierpi na różne choroby i zażywa leki. Niektóre z nich mogą wypłukiwać składniki odżywcze z ustroju. Nie bez znaczenia pozostaje obróbka termiczna żywności, która także obniża zawartość cennych witamin i minerałów. Przyczynia się zatem do ich niedostatecznej podaży.
Racjonalna suplementacja – co warto o niej wiedzieć?
Najlepiej zaspokajać zapotrzebowanie na substancje odżywcze poprzez zdrową i zbilansowaną dietę. Niestety, czasem konieczna okazuje się suplementacja. Zaleca się, aby przed jej wdrożeniem wykonać badania laboratoryjne i wywiad żywieniowy. W oparciu o zebrane informacje specjalista może ustalić, jakich składników brakuje w organizmie. Pamiętajmy, że zarówno nadmiar, jak i niedobór substancji odżywczych jest szkodliwy.
Rola magnezu w organizmie
Magnez uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie i redukuje stan zapalny w ustroju. Jego niedobór przyczynia się m.in. do nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej, pogorszenia funkcji poznawczych i ogólnego rozdrażnienia. Ponadto wpływa niekorzystnie na pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Za bogate źródło magnezu uchodzą m.in. płatki owsiane, ryż, kasza gryczana, orzechy i ciemne pieczywo.
Za co odpowiada żelazo?
Żelazo to kolejny cenny pierwiastek, który wchodzi w skład hemoglobiny – białka odpowiedzialnego za transport krwi w organizmie. Jego niedobór skutkuje zmęczeniem, anemią, bladością skóry i nadmiernym wypadaniem włosów. Ważny jest nie tylko sam poziom żelaza, ale też ferrytyny i hemoglobiny. We wspomniany pierwiastek obfituje czerwone mięso, łosoś i wątróbka. Wegetarianki i weganki często suplementują żelazo.
Z jakiego powodu zaleca się suplementację kwasu foliowego?
Witamina B9, czyli kwas foliowy, to składnik, którego suplementację zaleca się wszystkim kobietom w wieku reprodukcyjnym. Jego niedobór podczas ciąży wpływa negatywnie na rozwój płodu. Ponadto u samych kobiet powoduje anemię, zmęczenie, problemy z koncentracją, pogorszenie stanu cery i włosów. Kwas foliowy występuje m.in. w strączkach, orzechach i jajach.
Dlaczego weganie i weganki powinni suplementować witaminę B12?
Witamina B12 odpowiada za nastrój, neuroprzekaźnictwo i syntezę hemoglobiny. Niedobór tego składnika ma daleko idące konsekwencje. Przyczynia się do anemii, osłabienia organizmu, zawrotów głowy, problemów z koncentracją i wypadania włosów. Witaminę B12 można znaleźć w mięsie, jajach i nabiale. Weganki powinny rozważyć jej suplementację.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej nt. wpływu witamin i minerałów na zdrowie kobiet, przeczytaj artykuł: https://auraherbals.pl/blog/hej-zadbaj-o-siebie-na-wiosne-holistyczne-wsparcie-zdrowia-kobiecego/.
źródło: artykuł partnera, materiał sponsorowany