REKLAMA
Oglądaj w TVS

Kawa mielona czy ziarnista? Wszystko, co musisz wiedzieć o kawie [PORANEK SILESIA]

Kawa ziarnista czy mielona? Który rodzaj wybrać i jak ją przygotować, by wykorzystać cały potencjał? Kawa od A do Z – już 10 marca w porannym programie TVS.

 

Kawa to drugi najpopularniejszy napój na świecie. Ponad 66 procent Polaków pije ją regularnie, jak podaje Food Research Institute. Jednak czy aby na pewno wiemy, którą kawę wybrać i jak ją poprawnie zaparzyć?

O tym już w kolejnym wydaniu programu Poranek Silesiawe wtorek (10 marca) od 8:00 na antenie Telewizji TVS.

 

TOP 5 Silesia Flesz: Tajemnicze przedmioty i martwe zwierzęta w kanalizacji? To nie żarty!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

 

Kawa od A do Z

Przeciętny Polak wypija jej 95 l rocznie, co w przełożeniu na wagę ziaren daje 3 kg – według informacji podanych przez Food Research Institute. Jak wykazało badanie przeprowadzone przez MK Cafe, Polacy szczególnie upodobali sobie kawę z mlekiem, na drugim miejscu znalazło się espresso, z kolei cappuccino zamyka podium.

W programie „Poranek SilesiaKrzysztof Harmułowicz, właściciel firmy Coffee Solution, przedstawi widzom TVS, po jakie rodzaje kawy warto sięgnąć. Dowiemy się również o dobroczynnych właściwościach tego napoju. Między innymi odpowiemy na pytanie, czy kawa pomaga przy odchudzaniu.

 

Kącik prawny TVS

W kolejnym wydaniu kącika prawnego zajmiemy się pojęciem nasciturus. Termin ten pochodzi z prawa rzymskiego i oznacza dziecko poczęte, ale jeszcze nienarodzone. W programie dowiemy się, jakie prawa przysługują dziecku nienarodzonemu w Polsce.

Edyta Przybyłek (Kancelaria Prawna Iurisco) – specjalista w kąciku prawnym TVS – przybliży również widzom sprawy związane ze spadkiem i dziedziczeniem. Dowiemy się między innymi, jakie są rodzaje dziedziczenia oraz kiedy i jak prawidłowo sporządzić testament.

 

Gotowanie na ekranie

W Dzień Mężczyzn w kuchni TVS stanie Artur Zaskórski, szef kuchni. Wśród kulinarnych propozycji znajdą się między innymi: kozi ser z nerkowca z ziołami, dyniowy crème brulee oraz propozycja, która szczególnie powinna wpisać się w gusta męskiej części widowni – golonko z indyka z sosem z suszonych pomidorów.

 

Zawsze aktualne tematy, najlepsza muzyka z samego rana i gotowanie na ekranie – to właśnie „Poranek Silesia”. Bądź z nami od poniedziałku do czwartku od 8:00 – w TVS budzimy lepiej, niż poranna kawa!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Jest pierwszy potwierdzony przypadek koronawirusa na Śląsku!

Znowu rekord! I to jaki! 28. finał WOŚP zebrał ponad 186 mln złotych! [WIDEO]

Koronawirus na Śląsku: Pacjent z Raciborza przyjechał z Włoch. Razem z nim kilkadziesiąt osób!

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button