reklama
Kategorie

Lokale gastronomiczne znowu otwarte! W takich miejscach obowiązuje szereg obostrzeń [WIDEO]

Można jeść na świeżym powietrzu, bądź w lokalu. Dziś swoje podwoje otworzyły restauracje, kawiarnie i bary.

 

 

Ruszcie tropem zbrodni w TVS!

Wyszliśmy w pierwszym wolnym terminie, już z samego rana w poniedziałek, więc próbujemy czerpać właśnie jakąś radość z jedzenia, z przebywania bez maseczki w przestrzeni publicznej – mówi Michał Bryzek, mieszkaniec Katowic.

W lokalach gastronomicznych od rana poruszenie. Właściciele robili wszystko, by do przybycia pierwszych klientów wszystko było dopięte na ostatni guzik.

Bardzo się cieszymy, czekaliśmy na to dwa miesiące. Przygotowaliśmy się, zrobiliśmy drobny remont na kuchni, wykorzystaliśmy ten czas intensywnie. Pracowaliśmy nad nowym menu i tak naprawdę nie był to czas wolnego, tylko czas jeszcze bardziej intensywnej pracy dla nas. Także jesteśmy szczęśliwi, że możemy wrócić do normalności – mówi Kalina Korus, właścicielka Kafeja.

Można jeść na świeżym powietrzu, bądź w lokalu. Dziś swoje podwoje otworzyły restauracje, kawiarnie i bary
Można jeść na świeżym powietrzu, bądź w lokalu. Dziś swoje podwoje otworzyły restauracje, kawiarnie i bary

Mowa tu o nowej normalności, bo w takich miejscach jak to obowiązuje szereg obostrzeń. W lokalach wprowadzono limit osób, które w jednym czasie mogą w nim przebywać – to jedna osoba na 4 metry kwadratowe.

Po każdym kliencie obsługa musi zdezynfekować stolik a między stolikami konieczne jest zachowanie dwumetrowych odstępów. Kucharze oraz obsługa lokalu gastronomicznego zobowiązana jest do noszenia maseczek oraz rękawiczek. Łatwiej jest w takich miejscach jak to – od dzisiaj otwarte są także Sztauwajery.

To jest ogromna powierzchnia, my też nie jesteśmy zamknięci bo czasami ogródki są też zamknięte, mają określoną powierzchnię. Tu jest około 1500 m2, to jest naprawdę bardzo dużo i jak widać bardzo dużo osób może w bezpiecznej odległości siedzieć i spędzać czas. Tak naprawdę można wziąć leżak pod pachę, usiąść nad wodą gdzieś tam pod drzewem czy na tarasie – jednym, drugim, trzecim. Oczywiście będziemy dbali bardzo dokładnie i systematycznie o bezpieczeństwo i higienę taką sanitarną – mówi Adam Godziek, współwłaściciel Sztauwajerów.

 

Otwarte zostają nie tylko restauracja i bary ale także tak zwane food courty, czyli wydzielone przestrzenie gastronomiczne w centrach handlowych.

 

Autor: Sandra Hajduk

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Premier Morawiecki zapewnia w Katowicach, że górnicy będą mogli wracać do pracy [WIDEO]

Nowy kandydat w II turze wyborów prezydenckich? Sensacyjne wyniki nowego sondażu!

103-latka z Polski wygrała walkę z koronawirusem

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button