Magazynowanie żywności
Bezpieczeństwo produktów spożywczych w łańcuchu dostaw ma bezpośredni wpływ na zdrowie konsumentów. Świeża żywność musi być nie tylko transportowana w warunkach termicznych, ale również odpowiednio przechowywana. Magazynowanie żywności wymaga zastosowania określonych procedur w obiekcie logistycznym.
Warunki przechowywania żywności w magazynach
Istnieje cała gama produktów, które muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach termicznych. Należy do nich przede wszystkim żywność, m.in. mięso, ryby, nabiał, owoce, warzywa czy produkty garmażeryjne. Produkty spożywcze wymagają specjalnego miejsca składowania, które będzie zlokalizowane z dala od innych towarów – mogą wydzielać nieprzyjemne zapachy wpływając na jakość żywności. Towary przechowywane w nieodpowiednich warunkach muszą być całkowicie zutylizowane, co generuje koszty po stronie klienta. Z tego względu magazyn musi spełniać szereg norm dotyczących temperatury oraz wilgotności powietrza. Na wyposażeniu obiektu powinny znaleźć się m.in. czujniki temperatury, ogrzewanie, klimatyzacja, system osuszający oraz czujniki wilgotności. Jeżeli żywność wymaga przechowywania w niskiej temperaturze, obiekt magazynujący powinien posiadać zamknięte chłodnie. Nie tylko magazyn musi spełniać najwyższe standardy jakościowe i higieniczne. Równie istotny dla bezpieczeństwa przechowywanej żywności jest przeszkolona kadra pracownicza.
Postaw na specjalistyczne usługi, by uniknąć strat
Magazynowanie żywności to spore wyzwanie dla wielu firm. Nieodpowiednie przechowywanie produktów spożywczych i konieczność ich utylizacji może narazić przedsiębiorcę na straty finansowe. Z tego względu warto powierzyć usługę magazynowania żywności profesjonalnym firmom, które dysponują obiektami spełniającymi surowe wymogi prawne. Grupa Raben to ekspert w dziedzinie transportu i magazynowania żywności. Zapewnia kompleksową obsługę w zakresie rozładunku towarów, dekonsolidacji, składowania, komplementacji przesyłek do wysyłki oraz dystrybucję. Grupa Raben wspiera operacje magazynowe za pomocą nowoczesnych rozwiązań technologicznych, przeznaczonych do administrowania magazynami i dystrybucji towarów. Systemy IT zapewniają całkowitą automatyzację wymiany informacji i transparentność operacji. Dzięki usłudze magazynowania żywności klienci mogą skupić się na tym co najważniejsze, czyli rozwoju własnej działalności. Nowoczesna infrastruktura, innowacyjne rozwiązania, automatyka oraz rozbudowana sieć oddziałów w Polsce i Europie to gwarancja udanej współpracy i zawsze świeżej żywności.
źródło: artykuł partnera