Naukowcy opracowali „naturalną szczepionkę”. Ochroni przed Covid-19 i grypą
Opracowano bezpieczne suplementy diety, które mogą wspomagać ochronę organizmu przed COVID-19 i szeregiem innych chorób sezonowych – informuje czasopismo „Pharmaceuticals”.
-
Zaawansowane testy laboratoryjne, w tym PCR, wykazały, że opracowane nowe szczepionki faktycznie zmniejszyły miano wirusa
-
Naukowcy połączyli cynk z flawonoidami – związkami polifenolowymi występującymi w wielu owocach i warzywach
-
Naukowcy na razie wszystkie eksperymenty prowadzili in vitro w laboratorium
Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie opracowali aktywne szczepionki wspomagające, wykonane z bezpiecznych i łatwo dostępnych suplementów diety, które zmniejszą miano wirusa SARS-CoV-2 w organizmie i ograniczają ryzyko zakażenia.
Naukowcy odkryli, że spożywanie samego cynku powoduje stosunkowo niskie przyswajanie go przez komórki. Aby wzmocnić efekt, połączyli więc cynk z flawonoidami – związkami polifenolowymi występującymi w wielu owocach i warzywach. Do tego kompleksu dodali również miedź, której celem jest zapobieganie zaburzeniom równowagi jonowej i poprawa skuteczności kuracji.
Zaawansowane testy laboratoryjne, w tym PCR, wykazały, że opracowane przez nas nowe szczepionki faktycznie zmniejszyły miano wirusa. Stwierdziliśmy 50-95 proc. spadek replikacji genomowej różnych grup wirusów RNA, w tym COVID-19 i wirusa grypy – powiedział cytowany przez Radio ZET prof. Ehud Gazit, główny autor badania.
Naukowcy na razie wszystkie eksperymenty prowadzili in vitro w laboratorium, ale wkrótce zamierzają rozpocząć serię badań klinicznych na ludziach, co ostatecznie ma doprowadzić do powstania skutecznej metody leczenia dostępnej dla każdego chorego.
Źródło: mdpi.com, Radio ZET, Pharmaceuticals