reklama
Kategorie

Naukowcy opracowali „naturalną szczepionkę”. Ochroni przed Covid-19 i grypą

reklama

Opracowano bezpieczne suplementy diety, które mogą wspomagać ochronę organizmu przed COVID-19 i szeregiem innych chorób sezonowych – informuje czasopismo „Pharmaceuticals”.

 

  • Zaawansowane testy laboratoryjne, w tym PCR, wykazały, że opracowane nowe szczepionki faktycznie zmniejszyły miano wirusa

  • Naukowcy połączyli cynk z flawonoidami – związkami polifenolowymi występującymi w wielu owocach i warzywach

  • Naukowcy na razie wszystkie eksperymenty prowadzili in vitro w laboratorium

Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie opracowali aktywne szczepionki wspomagające, wykonane z bezpiecznych i łatwo dostępnych suplementów diety, które zmniejszą miano wirusa SARS-CoV-2 w organizmie i ograniczają ryzyko zakażenia.

Naukowcy odkryli, że spożywanie samego cynku powoduje stosunkowo niskie przyswajanie go przez komórki. Aby wzmocnić efekt, połączyli więc cynk z flawonoidami – związkami polifenolowymi występującymi w wielu owocach i warzywach. Do tego kompleksu dodali również miedź, której celem jest zapobieganie zaburzeniom równowagi jonowej i poprawa skuteczności kuracji.

reklama

Zaawansowane testy laboratoryjne, w tym PCR, wykazały, że opracowane przez nas nowe szczepionki faktycznie zmniejszyły miano wirusa. Stwierdziliśmy 50-95 proc. spadek replikacji genomowej różnych grup wirusów RNA, w tym COVID-19 i wirusa grypy – powiedział cytowany przez Radio ZET prof. Ehud Gazit, główny autor badania.

Naukowcy na razie wszystkie eksperymenty prowadzili in vitro w laboratorium, ale wkrótce zamierzają rozpocząć serię badań klinicznych na ludziach, co ostatecznie ma doprowadzić do powstania skutecznej metody leczenia dostępnej dla każdego chorego.

Źródło: mdpi.com, Radio ZET, Pharmaceuticals

 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button