Nie daj się przeziębieniu! Wzmocnij odporność dzięki tym produktom
Jesień rozpoczęła się wczoraj! Chłodniejsze dni sprzyjają rozwojom chorób. Poznaj, jak wzmocnić swoją odporność dzięki kilku produktom spożywczym.
Przełom lata i jesieni to czas, kiedy często chorujemy, a nasza odporność wystawiona jest na próbę. Zniechęceni temperaturą na zewnątrz, zapominamy wietrzyć mieszkania, przez co wysuszamy swoją śluzówkę, będącą pierwszą barierą ochronną przed wirusami. Spędzamy więcej czasu w domu, gdzie brakuje nam słońca i drogocennej witaminy D. Taka kombinacja czynników może prowadzić do zachorowania na przeziębienie lub grypę.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Jesień – sezon przeziębień? Nie daj się chorobie! [PROFILAKTYKA]
Jak zapobiec jesiennej chorobie? Wzmocnij swoją odporność od środka!
Silna odporność to wynik kombinacji wielu czynników – aktywności ruchowej, trybu życia, odpoczynku i snu, ale przede wszystkim dobrze zbilansowanej diety. Produkty wzmacniające odporność zwiększają wytwarzanie przeciwciał i leukocytów, stymulują komórki zdolne do unicestwiania obcych ciał (tzw. makrofagów).
Warto wiedzieć, jakie produkty wzmacniają odporność i przyczyniają się do lepszego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Dzięki wprowadzeniu tych produktów do swojego menu, zwiększysz szansę na cieszenie się nieskalanym zdrowiem przez wszystkie pory roku, by korzystać z tego, co w nich najpiękniejsze!
Witamina C
Sławetna witamina C to niezwykle ważny budulec dobrej odporności. Witamina C jest praktycznie nieobecna w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bogatym jej źródłem są owoce, jak np. dzika róża (100 g owocu surowej dzikiej róży to aż 426 mg wit. C), cytryna, pomidor, papaja, pomarańcza, grejpfrut, limonka, mandarynka, mango, truskawka i czarna porzeczka. Witaminę C znajdziemy również w warzywach, np. w papryce (100 g papryki żółtej to 183 mg witaminy C), w gotowanej białej kapuście, brukselce, liściach jarmużu czy brokułach.
Beta-karoten (prowitamina A)
Ten składnik nie tylko wspomaga opalanie, z czego słynie. Dostarczanie beta-karotenu w odpowiednich ilościach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz systemu immunologicznego. Znajdziesz go w takich produktach, jak: marchewka, jarmuż, szpinak, szczypiorek, natka pietruszki, botwina, papryka czerwona, szczaw, morele, brzoskwinie, śliwki czy melony.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Witamina D3
W okresie jesiennym, gdy zaczyna brakować nam letniego słońca, poziom witaminy D3 w naszym organizmie maleje (organizm wytwarza witaminę D3 pod wpływem promieni słonecznych). Aby nie narazić się na niedobory witaminy D3, wprowadźmy do swojej diety tłuste ryby morskie – makrelę, śledzia, tuńczyka czy łososia. Mimo wszystko dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D3 z pożywienia jest trudne – dorosłym osobom zaleca się jej dodatkową suplementację.
Cynk i selen
Niedobór tych składników zwiększa podatność na infekcję organizmu. Aby do tego nie dopuścić, wprowadź do swojego menu ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięso. Bogatym źródłem tych składników są także orzechy, szpinak, szparagi, nasiona roślin strączkowych i produkty pełnoziarniste.
Warzywa cebulowe
Warzywa cebulowe są bogatym źródłem siarczków organicznych oraz fitoncydów, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Ponadto zawierają cenne witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych, m.in. żelazo, magnez i selen. Warzywami cebulowymi są cebula, czosnek por i szczypiorek.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
HERBATY ZIOŁOWE: Właściwości lecznicze [CZYSTEK, BRATEK I INNE]
Marlena Borczyk