reklama
Kategorie

Nie daj się przeziębieniu! Wzmocnij odporność dzięki tym produktom

Jesień rozpoczęła się wczoraj! Chłodniejsze dni sprzyjają rozwojom chorób. Poznaj, jak wzmocnić swoją odporność dzięki kilku produktom spożywczym.

 

Przełom lata i jesieni to czas, kiedy często chorujemy, a nasza odporność wystawiona jest na próbę. Zniechęceni temperaturą na zewnątrz, zapominamy wietrzyć mieszkania, przez co wysuszamy swoją śluzówkę, będącą pierwszą barierą ochronną przed wirusami. Spędzamy więcej czasu w domu, gdzie brakuje nam słońca i drogocennej witaminy D. Taka kombinacja czynników może prowadzić do zachorowania na przeziębienie lub grypę.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Jesień – sezon przeziębień? Nie daj się chorobie! [PROFILAKTYKA]

 

 

Jak zapobiec jesiennej chorobie? Wzmocnij swoją odporność od środka!

Silna odporność to wynik kombinacji wielu czynników – aktywności ruchowej, trybu życia, odpoczynku i snu, ale przede wszystkim dobrze zbilansowanej diety. Produkty wzmacniające odporność zwiększają wytwarzanie przeciwciał i leukocytów, stymulują komórki zdolne do unicestwiania obcych ciał (tzw. makrofagów).

Warto wiedzieć, jakie produkty wzmacniają odporność i przyczyniają się do lepszego funkcjonowania systemu immunologicznego.

 

Dzięki wprowadzeniu tych produktów do swojego menu, zwiększysz szansę na cieszenie się nieskalanym zdrowiem przez wszystkie pory roku, by korzystać z tego, co w nich najpiękniejsze!

Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)
Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)

Witamina C

Sławetna witamina C to niezwykle ważny budulec dobrej odporności. Witamina C jest praktycznie nieobecna w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bogatym jej źródłem są owoce, jak np. dzika róża (100 g owocu surowej dzikiej róży to aż 426 mg wit. C), cytryna, pomidor, papaja, pomarańcza, grejpfrut, limonka, mandarynka, mango, truskawka i czarna porzeczka. Witaminę C znajdziemy również w warzywach, np. w papryce (100 g papryki żółtej to 183 mg witaminy C), w gotowanej białej kapuście, brukselce, liściach jarmużu czy brokułach.

 

Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)
Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)

Beta-karoten (prowitamina A)

Ten składnik nie tylko wspomaga opalanie, z czego słynie. Dostarczanie beta-karotenu w odpowiednich ilościach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz systemu immunologicznego. Znajdziesz go w takich produktach, jak: marchewka, jarmuż, szpinak, szczypiorek, natka pietruszki, botwina, papryka czerwona, szczaw, morele, brzoskwinie, śliwki czy melony.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

JESIEŃ/ZIMA 2018 – Poznaj TRENDY na nadchodzący sezon

 

Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)
Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)

Witamina D3

W okresie jesiennym, gdy zaczyna brakować nam letniego słońca, poziom witaminy D3 w naszym organizmie maleje (organizm wytwarza witaminę D3 pod wpływem promieni słonecznych). Aby nie narazić się na niedobory witaminy D3, wprowadźmy do swojej diety tłuste ryby morskie – makrelę, śledzia, tuńczyka czy łososia. Mimo wszystko dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D3 z pożywienia jest trudne – dorosłym osobom zaleca się jej dodatkową suplementację.

 

Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)
Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)

Cynk i selen

Niedobór tych składników zwiększa podatność na infekcję organizmu. Aby do tego nie dopuścić, wprowadź do swojego menu ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięso. Bogatym źródłem tych składników są także orzechy, szpinak, szparagi, nasiona roślin strączkowych i produkty pełnoziarniste.

 

Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)
Nie daj się przeziębieniu (fot. pixabay.com)

Warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe są bogatym źródłem siarczków organicznych oraz fitoncydów, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Ponadto zawierają cenne witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych, m.in. żelazo, magnez i selen. Warzywami cebulowymi są cebula, czosnek por i szczypiorek.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

HERBATY ZIOŁOWE: Właściwości lecznicze [CZYSTEK, BRATEK I INNE]

Marlena Borczyk

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button