reklama
Artykuł SponsorowanyKategorie

Nie marnuj jedzenia! Skorzystaj z rudzkich jadłodzielni!

W wielu domach po świętach zostaje sporo jedzenia, które często ląduje w śmietniku. Tymczasem w mieście jest wiele potrzebujących osób, którym na co dzień brakuje żywności. Przy okazji trwającego okresu świąteczno-noworocznego, słynącego z suto zastawionych stołów, przypominamy o rudzkich Jadłodzielniach!

 

Nie wyrzucaj, oddaj!

W okresie świątecznym, w wielu domach marnuje się sporo jedzenia, które mogłoby trafić do potrzebujących. W naszym mieście znajdują się aż 3 Jadłodzielnie, w których można zostawiać nadmiar żywności:

  • Jadłodzielnia w Kochłowicach przy ul. Oświęcimskiej 123,
  • Jadłodzielnia w Rudzie przy ul. Wolności 16,
  • Jadłodzielnia w Halembie w pobliżu parafii pod wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej.

Produkty pozostawione w Jadłodzielniach trafiają do osób potrzebujących – warto zatem nie wyrzucać nadmiaru żywności po świętach, lecz sprawić komuś radość poprzez podarowanie produktów spożywczych czy samodzielnie przygotowanego posiłku.

Co można zostawić w Jadłodzielni?

Podstawową zasadą jest to, aby dzielić się takim jedzeniem, które sami chcielibyśmy zjeść. Produkty mogą przekraczać datę minimalnej trwałości, czyli słynne „najlepiej spożyć przed”. Jednak nie powinny przekraczać daty przydatności do spożycia, figurującej przy frazie „najlepiej spożyć do”. Dostarczane produkty powinny być szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach. Można dzielić się również samodzielnie ugotowymi daniami, takimi jak zupy czy ciasta – warunkiem jest, aby były one szczelnie zapakowane i dokładnie opisane. Konieczne jest zamieszczenie daty wykonania! Poza tym mile widziane są również sery, twarogi czy jogurty. Dzięki specjalnemu regałowi, mieszkańcy mogą przynosić również produkty suche, niewymagające trzymania w lodówce!

Powiązane artykuły

Są także produkty zakazane

Rzecz jasna są także produkty, których w Jadłodzielniach nie powinno się umieszczać. To na przykład surowe mięso, potrawy zawierające niepasteryzowane mleko czy surowe jaja, produkty z oznakami popsucia oraz takie, które miały kontakt z odpadami komunalnymi i spożywczymi. Ważną zasadą jadłodzielni jest to, że nie można w niej umieszczać żadnego rodzaju alkoholu. Wszystkie inne produkty są jak najbardziej mile widziane.

źródło: rudaslaska.com.pl

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button