Przepis na świąteczny barszcz
Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez jednej z najbardziej tradycyjnych świątecznych potraw, czyli barszczu. Oto nasze przepisy na świąteczny barszcz.
Przepis na świąteczny barszcz. Oto nasze propozycje.
Szybki barszcz. Przepis na świąteczny barszcz
Barszcz ten przygotujesz w nieco ponad godzinę, więc to idealna alternatywa dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób.
Głównymi składnikami ekspresowego barszczu wigilijnego są buraki oraz czosnek. Najlepiej ugotować te składniki na warzywnym wywarze – unikając kostek rosołowych, które zawierają konserwanty i sól.
Składniki
- 1,5 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- wywar warzywny (2 szklanki)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
Przyprawy
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- suszony majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie
Należy umyć i pokroić buraki, dodać czosnek i zalać wywarem warzywnym. Następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy przez ok. 1 h. Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy przez ok. 10/15 minut.
Przepis na świąteczny rosół z ryby. Sprawdźcie naszą propozycję
Barszcz na zakwasie
Składniki na zakwas z przepisu Anny Starmach
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka soli
- woda mineralna
Buraki należy umyć i cienko obrać lub zetrzeć na tarce. Następnie należy je ułożyć w szklanym naczyniu i dodać przepołowiony czosnek i przyprawy. Kolejno, całość zalać wodą, tak aby przykrywała buraki. Naczynie należy przykryć ściereczką i zostawić na 3-7 dni. Kiedy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piania, oznacza to, że zakwas jest gotowy.
Przepis na typowy śląski barszcz
Śląski barszcz różni się od jego tradycyjnej wersji kilkoma składnikami.
Składniki
- 4 średnie buraki
- 2 jabłka
- 2 łyżki tartego chrzanu
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier
- majeranek
- sok z cytryny
- 2 l wody
Buraki myjemy i zalewamy wrzątkiem. Następnie należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kolejno, znowu zalewamy wrzątkiem, zakwaszamy i podgotowujemy, dodając przyprawy. Przecedzamy barszcz. Następnie dodajemy jabłka, wcześniej również starte na tarce. Łączymy śmietanę i mąkę i również dodajemy do barszczu. Całość gotujemy. Na końcu dodajemy chrzan.
Moczka i makówki. Tradycyjne potrawy na świąteczny stół
Z czym podać barszcz?
Barszcz można podawać tradycyjnie z uszkami, pasztecikami lub pierożkami z kapustą i grzybami.
Można go podawać także z kulebiakiem , który przygotowuje się z ciasta drożdżowego z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów.
Tradycyjny śląski barszcz możemy podawać z ziemniakami.