Salmonella w mięsie z Biedronki i Lidla. GIS wycofuje określone partie z obrotu
Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella w mięsie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka i Lidl. W związku z tym GIS wycofuje z obrotu określone partie produktów.
Zimowa nuda? Nie z TVS! Sprawdź nasze serialowe HITY!
Wycofane mięso z Biedronki
Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
Numer partii: 2272003053
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Wycofane mięso z Lidla
Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
Numer partii: 2261003858
Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło GIS
Wszyscy możemy pomóc Ewie Kopczyńskiej! Charytatywny koncert w TVS już w sobotę!
Dwóch górników zginęło w wypadku w kopalni Mysłowice-Wesoła!
Śląskie: Na granicy z Czechami i Słowacją skontrolowano już ponad 5 tysięcy osób