Smacznie, szybko i zdrowo. 5 szybkich dań obiadowych z wędzonym boczkiem w roli głównej
Co ugotować na obiad z boczku? Większość dań, które przychodzą nam na myśl, to ciężkostrawne propozycje. Dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy da się ugotować z boczku coś smacznego i zdrowego, mamy przepisy na 5 szybkich dań obiadowych. Musisz ich spróbować!
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj dobrej jakości składniki. Najważniejszy jest boczek, bo od niego zależy smak dania. Ten najlepszy, otulony aromatem dymu z wędzenia znajdziesz na handerek.com.pl. Co warto z niego ugotować?
Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem
Włosi słyną z tego, że ich kuchnia jest prosta. Ograniczają ilość składników do minimum, ale stawiają przy tym na najwyższą jakość produktów, dzięki czemu ich dania zachwycają każdego. Prostotę kuchni włoskiej widać m.in. w carbonarze. Jeśli masz makaron, jajka, boczek i śmietanę — koniecznie musisz ją zrobić.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wodę na makaron. Wrzucamy do niej spaghetti. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z dodatkiem łyżki masła i ząbka czosnku w plasterkach. Do przesmażonego boczku dodajemy makaron al dente, wyłączamy grzanie i zalewamy wszystko mieszanką dwóch jajek z jedną trzecią szklanki kremówki i taką samą ilością startego parmezanu. Doprawiamy pieprzem i mieszamy, aż masa lekko się zetnie.
Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
Z Włoch przenosimy się wprost na… Podlasie. To tutaj króluje babka ziemniaczana, która potrafi skraść serce każdego, kto choć raz jej spróbuje. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i właściwie „robi się sama”. Można jeść ją na ciepło lub zimno, świeżą lub odsmażoną w grubych plastrach, samą, z kleksem kwaśnej śmietany albo sosem.
Jak przyrządzić?
Półtora kilograma ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy. W międzyczasie pokrojony w nieco większą kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę smażymy na patelni do wytopienia tłuszczu. Studzimy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i mieszamy z dwoma jajkami oraz dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Masę wylewamy do keksówki i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Pierś z kurczaka zawijana w boczek
Czy jest bardziej fit danie niż to z piersi kurczaka? Na zdrowie wyjdzie nam, gdy oszczędzimy jej ciężkiej panierki. Żeby jednak nie wyschła, każdy kawałek delikatnego mięsa warto otulić cienkim plasterkiem wędzonego boczku. Taki aromatyczny kąsek świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a nawet pełnej warzyw sałaty z vinegretem.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka oczyszczamy. Możemy naciąć ją w środku i wypełnić dowolnym farszem np. ze szpinaku i kremowego serka albo suszonych pomidorów. Każdy kawałek oprószamy sola, pieprzem i ostrą papryką. Zawijamy w plaster boczku i smażymy z każdej strony aż do zarumieniania się boczku i wytopienia tłuszczu. Nie trzymajmy roladek na patelni zbyt długo, aby pierś z kurczaka nie wyschła. Wystarczy, że mięso się zetnie.
Tagliatelle z kurczakiem, boczkiem i grzybami
Makarony to bez dwóch zdań dania obiadowe, które przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy dodać kilka smacznych i aromatycznych składników, żeby w kilka minut wyczarować danie, którego nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Tak jak tego makaronu tagliatelle z kurczakiem, wędzonym boczkiem i leśnymi grzybami.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wodę na makaron, solimy i wrzucamy do niej makaron tagliatelle. W czasie, gdy się gotujemy, smażymy na patelni pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy małą posiekaną drobno cebulę i dwa ząbki czosnku w plasterkach, a także pokrojonego w paski kurczaka i świeże grzyby (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki). Smażymy kilka minut, dodajemy trochę masła i zalewamy wszystko szklanką śmietany kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie łączymy z ugotowanym makaronem.
Kasza gryczana smażona z boczkiem i cebulą
Kolejny prosty przepis na obiad z wędzonym boczkiem to regionalna receptura, w której królują smaki dawnej polskiej wsi — kasza, cebula i boczek, łatwo dostępne wówczas produkty. Czy z tych trzech składników da się wyczarować coś smacznego? Jak najbardziej, bo siła dań kuchni regionalnej tkwi właśnie w tej prostocie.
Jak przyrządzić?
Kaszę gryczaną (najlepiej paloną, ale może być też biała) gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie smażymy na patelni pokrojony w paski boczek oraz posiekaną w grubszą kostkę cebulę. Odcedzoną kaszę wymieszaj z jednym jajkiem i dodaj na patelnię, przesmażając wszystkie składniki razem. Po kilku minutach danie będzie gotowe.
Jeśli te pomysły to dla Ciebie za mało, przeczytaj więcej na handerek.com.pl, gdzie znajdziesz moc inspiracji na szybkie dania z boczku i nie tylko.
źródło: artykuł partnera