reklama
BiznesKategorieKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Tępy nóż i podły żurek. A jednak Gessler zachwycona

Dziupla u Wuja, czyli Gospoda Pękata Chata. Kuchenne Rewolucje w Górkach Wielkich w woj. śląskim. Menu Magdy Gessler i ceny.

 

Kuchenne Rewolucje w Górkach Wielkich. Było gorąco! To naprawdę wzruszający odcinek. Ale nie zaczęło się dobrze. – To jest sama mąka! Najgorszy żurek, jaki jadłam – oceniła na początku Magda Gessler. Tępy nóż, podany do golonki, pogrążył lokal w jej oczach do końca. Kelnerka się rozpłakała. Ale już po rewolucjach, w czerwcu 2023, Gessler napisała na Facebooku: Tu jest czad! Po prostu pysznie do zwariowania. Jestem wzruszona. Zapraszam was to tego wspaniałego miejsca.

Kuchenne Rewolucje w Górkach Wielkich. Tu powstała Pękata Chata

Dziupla u Wuja w Górkach Wielkich, wcześniej Gospoda Pękata Chata, jest bohaterką 4. odcinka 27. sezonu programu Kuchenne Rewolucje. Premiera odcinka: 28 września 2023.

reklama

Czy lokal wymagał interwencji Magdy Gessler? – Tam zawsze było pysznie – ocenili klienci na wieść, że gospoda Pękata Chata w Górkach Wielkich w woj. śląskim przeszła Kuchenne Rewolucje.

Może i tak, ale o ile latem gospoda pęka w szwach, o tyle zimą wieje tu pustką. 

 – Dziupla u Wuja działa przy ruchliwej drodze, a prowadzą ją cztery osoby. Właściciele spędzili w skromnym lokalu cztery lata. Wreszcie zdecydowali się przenieść do znacznie większej karczmy. Niestety, przestronność pociąga za sobą ogromne koszty, przez które przyszłość tego miejsca staje pod znakiem zapytania – oto opis odcinka z Górek Wielkich.

Brak gości w połączeniu z wieloletnimi nierozwiązanymi konfliktami wpływają negatywnie na zapadł do prowadzenia biznesu. – Optymizmem wykazuje się jedynie Michał, zupełnie przeciwną postawę wykazuje Iwona. Utracili oni już wszystkie swoje oszczędności. Wydaje się, że mogą nie przetrwać kolejnej zimy, gdyż koszty ogrzewania są wyższe niż dochody – czytamy dalej.

Menu Magdy Gessler, Dziupla u Wuja

Co zostało w menu po Kuchennych Rewolucjach? Ratatuj zapiekany z serem bundz. Krupnik z kaszy perłowej z kaczymi żołądkami. Pękaty schab po bałkańsku. Naleśniki z wędzoną konfiturą. A ceny?

  • Kwiat piwonii, czyli liść białej kapusty z ratatuj warzywnym zapiekane z serem bundz z koperkowo – pietruszkowym pesto – 20 zł.
  • Krupnik z kaszy perłowej z żołądkami kaczymi – 28 zł
  • „Pękaty” schab z plackami ziemniaczanymi po bałkańsku z chrupiącą sałatą rzymską i sosem vinegret – 59 zł.
  • Naleśniki z wędzoną konfiturą – 30 zł (z koniakiem i śliwkami, gotowanymi w winie).

 

  • menu Magdy Gessler Kuchenne rewolucje Dziupla u wuja
    Fot. www gospody

 – 

 – „Pękaty” schab, czyli wolno duszona karkówka (rozpływająca się w ustach!) nadziewana wędzonym boczkiem, podawana z plackiem ziemniaczano-warzywym oraz sałatą rzymską to ciekawa i smaczna propozycja, a porcja jest naprawdę spora – opisuje dania Magdy Gessler portal Bielsko smakuje.

Oprócz tego w menu są:

  • Pierogi za 20 zł za porcję  (z mięsem, ruskie, góralskie, z kapustą i pieczarkami, na słodko)
  • Placki ziemniaczane za 19 zł
  • zupy za 14-18 zł  (cebulowa, rosół, pomidorowa, żurek, kwaśnica).
  • Pstrąg i dorsz po 40 zł.
  • Schab, ziemniaki i zasmażana kapusta – 38 zł
  • Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta – 45 zł

Kuchenne rewolucje w Katowicach

Pamiętacie Bar Urlop? Klapa Kuchennych Rewolucji

reklama

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button