Region

Tychy: Tak będą się szkolić przyszli kucharze

W Zespole Szkół nr 7 w Tychach otwarto nowocześnie urządzone i wyposażone pracownie, w których młodzież będzie zdobywała umiejętności przydatne w pracy kucharza czy cukiernika. To obecnie najlepiej wyposażone szkolne pracownie w kraju.

Zegarmistrz z Bytomia przekonał się o sile internetu!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Maszyna z kompletem rozszerzonych przystawek do mięsa, szafa mroźnicza i chłodnicza, kuchnie elektryczne ceramiczne z piekarnikiem konwekcyjnym, okapy wywiewne, piec do gotowania w niskich temperaturach, schładzarko – zamrażarkę szokową, podgrzewacz do talerzy, salamander z windą, smażalnik, temperówkę do czekolady, stół mroźniczy – to tylko część wyposażenia, jaka znalazła się w nowych i bardzo nowoczesnych pracowniach. Dla większości uczniów „gastronomików” w Polsce tak wyposażona pracownie to marzenie, dla ponad 300 uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach to rzeczywistość.

Dzięki nowoczesnym pracowniom nauka będzie o wiele przyjemniejsza, ale co ważniejsze, absolwenci szkoły będą posiadali wyższe kompetencje i umiejętności. Planujemy np. dodatkowe kursy i szkolenia umożliwiające uczniom zdobycie wiedzy wykraczającą poza podstawę programową dla poszczególnych zawodów, m.in. kurs carvingu, kursy przygotowania dań wegańskich i wegetariańskich, nowoczesny design potraw, dekoracje z karmelu i czekolady, kuchnia molekularna i kuchnia azjatyckamówi Joanna Żebrowska – dyrektor w Zespole Szkół nr 7 w Tychach.

Dzięki wsparciu funduszy europejskich, udało się zmodernizować dwie pracownie gastronomiczne, pracownię cukierniczą i pracownię obsługi konsumenta, w której swoje umiejętności będą mogli doskonalić uczniowie z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. – Cieszę się że te szkoły się zmieniają, bo z takimi urządzeniami pracuje się w najlepszych restauracjach. W Tychach uczniowie, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem mogę się na nich uczyć zawodu, na chwilę obecną nie ma lepiej wyposażonej szkoły gastronomicznej w Polsce – mówi Tomasz Nowak – kucharz, absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

Oprócz pracowni, wyremontowane zostały także pomieszczania towarzyszące (zaplecza, szatnie na odzież gastronomiczną przedsionki i korytarze). – Chcieliśmy stworzyć uczniom jak najlepsze warunki do rozwijania swoich pasji i umiejętności. Patrząc dziś na nich widzę, że chyba nam się udało. Mam nadzieje, w przyszłości pomoże im to spełniać zawodowe marzenia np. te dotyczące pracy w najlepszych restauracjach czy cukierniach w kraju, a może i na całym świecie – tego im życzę!mówiła podczas otwarcia Aneta Moczkowska – z-ca prezydenta Tychów.

Projekt realizowany był w 2019 roku w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Całkowita wartość projektu wyniosła 2 285 672,81 zł, kwota dofinansowania to 1 876 177,31 mln złotych.

Źródło: UM Tychy, fot. Kamil Peszat/Twoje Tychy

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

PILNE: Platforma Obywatelska wybrała kandydata na prezydenta! Schetyna: mówimy NIE władzy PiS!

Wylicytuj dzień z Ferdkiem Kiepskim. WOŚP ma już ponad 300 tys. zł

Prawie 600 tysięcy dla Kasi ze Szczyrku. Zbiórka zakończona

Tagi
Pokaż więcej

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close