reklama
Kraj

W czasach koronawirusa boisz się pieczywa kupowanego luzem? GIS radzi

Nie ma doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową, ale jeśli obawiamy się kupionego luzem pieczywa, włóżmy je do nagrzanego piekarnika na dwie minuty – czytamy w komunikacie GIS.

 

TOP 5 Silesia Flesz: Śląsk i Zagłębie w obliczu epidemii!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

Powiązane artykuły

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.

Źródło: GIS

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Zakaz wychodzenia z domu: Ulice puste, ale policji pełno [WIDEO]

Śląskie: 10 nowych przypadków koronawirusa i kolejny ozdrowieniec!

Śląskie: Przez koronawirus budżety miast czeka zagłada? Na pewno głębokie cięcia

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button