reklama
Kategorie

Wielkie gotowanie curry w Chorzowie, czyli Festiwal Podróżniczy Peneplena [WIDEO]

reklama

Gotowanie, a później degustacja w Chorzowskim Centrum Kultury. Uczestnicy festiwalu podróżniczego mogli zobaczyć jak przygotować bardzo popularną w Azji potrawę, czyli curry.

 

Następnie każdy dostał swoją porcję, ale nie każdy gustuje w takiej kuchni. -Próbowałem nawet i tu w Polsce w tych różnych restauracjach chińskich czy wietnamskich. Ale w zasadzie oprócz sajgonek, to nic mi specjalnie nie smakuje – mówi Andrzej Zachariasiewicz, mieszkaniec Chorzowa. Dla innych podróż zawsze łączy się z próbowaniem nowych smaków

Wielkie gotowanie curry w Chorzowie, czyli Festiwal Podróżniczy Peneplena

-Nie umiem sobie teraz przypomnieć nic konkretnego, ale zazwyczaj wolę z takich lokalnych coś popróbować, coś nowego. Takie miejscowe to można sobie u nas zjeść – mówi Jolanta Maśnica, mieszkanka Piekar Śląskich. Są też osoby, dla których curry to nic nowego. Do ostrych potraw trzeba się po prostu przyzwyczaić. Okazuje się, że wystarczą dwa miesiące w Indiach.

reklama

 

SILESIA FLESZ NAJNOWSZE VIDEO

-Chętniej podchodziliśmy do tamtejszego jedzenia, do takich pikantnych bardziej rzeczy niż do naszych przywiezionych. Po jakimś czasie można się tak przyzwyczaić, że są naprawdę przepyszne – Jakub Moś, uczeń Akademickiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Chorzowie. Festiwal Podróżniczy Peneplena to nie tylko degustacje. Jednak curry cieszyło się niezłym powodzeniem. Nawet jeśli ktoś do azjatyckiej kuchni nie był przekonany.(Łukasz Kądziołka)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button