Wszędzie orzechy. Zajazd Pod Orzechem i Magda Gessler
Kuchenne rewolucje w Bytomiu. Zajazd Pod Orzechem to teraz zajazd Dziadek do Orzechów. Magda Gessler odwiedziła ich wiosną, a w telewizji efekt rewolucji zobaczymy jesienią 2023.
Nowy sezon Kuchennych Rewolucji w telewizji ruszył we wrześniu 2023. To już 27. seria. Wśród restauracji, jakie zobaczymy, jest też Zajazd Pod Orzechem w Bytomiu. Emisja odcinka z Bytomia: 12 października o godz. Po Kuchennych Rewolucjach to zajazd Dziadek do Orzechów. Jest nowy wystrój i menu Magdy Gessler. Co ciekawe, klienci przyznają, że już przed metamorfozą w Górnikach karmili bardzo dobrze! 21.35. – Pod Orzechem, nie zmieniajcie się za bardzo – napisał klient na Facebooku. – Jeżdżę tam z rodziną dosyć często i dla nas zawsze jedzenie tam to sztos. Kaczucha z kluskami – obłęd. Gęś podobnie. Rosół mega – dodał.
Za to stary wystrój nie bardzo się podobał. – Bardzo lubiłam Waszą kuchnię, ale wystrój faktycznie nie zachęcał – oceniła jedna z klientek.
Oto oficjalny opis odcinka: Na obrzeżach działa Restauracja pod Orzechem, należąca do Janiny i Władysława. Mężczyzna od prawie czterdziestu lat marzył o własnym lokalu. Spełnił swój sen, gdy otworzył gastronomię pod wielkim orzechem. Biznes funkcjonował znakomicie, aż został przekazany synowi pary, Tomaszowi. Nie miał on doświadczenia w branży, fascynuje się za to samochodami oraz prowadzi warsztat. Restauracja nieustannie boryka się z problemami – małą ilością klientów, kłopotami finansowymi, brakiem właściwej atmosfery. Obecna sytuacja sprawia, że Tomasz traci wiarę w siebie. Boi się ponadto zawieść ojca. Magda Gessler pomaga mechanikowi odmienić los interesu.
Magda Gessler w Bytomiu Górnikach
Przypomnijmy. Magda Gessler w Bytomiu była w kwietniu 2023. Kuchenne Rewolucje w Górnikach przeprowadziła na prośbę właścicieli restauracji „Pod Orzechem”. Co zmieniła? Wedle zapowiedzi, orzechy będą ważną częścią menu i wystroju tego miejsca. Część wystroju pochodzi z pracowni Stalowe Anioły, gdzie pod okiem Magdaleny Tomal-Wichrowskiej pracownicy restauracji wspólnie tworzyli mozaikę. Podczas finałowej kolacji restaurację odwiedził prezydent Mariusz Wołosz.
A kilka dni po rewolucjach restauracja Dziadek do Orzechów już szukała pracowników „w związku z dynamicznym rozwojem firmy”.
Dziadek do Orzechów. Menu i ceny
- Pasta serowa z orzechami włoskimi na słodkim pierniczku – 15 zł
- Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi selerem naciowym i orzechami włoskimi – 18 zł
- Pulpety cielęce w sosie demi glace z orzechami włoskimi w towarzystwie giczy cielęcej z kluskami śląskimi z surówką waldorf – 69 zł
Inne dania z menu restauracji Dziadek do Orzechów w Bytomiu: