Zdrowe i niskokaloryczne desery. Wypróbuj proste przepisy
Desery i słodkości wcale nie muszą być przetworzone i mieć dużo kalorii. Wypróbuj sam przepisy na zdrowe i niskokaloryczne desery, a na pewno się w nich zakochasz!
Kto nie lubi raz na jakiś czas zjeść deseru na słodko? Problem pojawia się wtedy, kiedy na co dzień jemy zdrowo, a jedyne słodkości, jakie nam przychodzą do głowy, to kupne i przetworzone produkty.
Masz ochotę na słodkie desery? Nie musisz wyłamywać się ze swojej diety. Wystarczy odrobina chęci, by z podstawowych produktów szybko i łatwo wyczarować niskokaloryczne, zdrowe desery!
Bananowo-fasolowe muffiny brownie
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość: 24 szt.
-
Trzy dojrzałe banany
-
Dwa jaja
-
Puszka czerwonej fasoli
-
20 g oleju kokosowego
-
30 g kakao
Na początku przepłucz fasolę pod zimną wodą. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Ważne jest, by masa była bardzo gładka, pozbawiona grudek – to gwarantuje aksamitną, zwartą konsystencję po upieczeniu. Na końcu przełóż masę do foremek na babeczki i piecz 25-30 minut w 180 stopniach. Babeczki są idealnie wilgotne oraz mocno kakaowe, dobrze sprawdzą się zarówno jako słodki deser, jak i śniadanie do szkoły czy pracy.
Sernikowe placuszki
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość: 14 szt.
-
Dwa dojrzałe banany
-
100 g serka wiejskiego
-
50 g mąki ryżowej
-
Jajo
-
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
Pół łyżeczki cynamonu
-
Kilka kropek aromatu śmietankowego
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Później smażymy na suchej patelni placuszki. Świetnie smakują razem z kwaśnymi owocami – np. kiwi lub malinami – lub przełożone domową konfiturą.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Domowe jeżyki
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość: 10 szt.
-
100 g masła orzechowego
-
Miód 100 g
-
100 czekolady gorzkiej
-
150 g płatków owsianych
-
50 g rodzynek
-
Garść wiórków kokosowych
Na początku rozpuść w kąpieli wodnej masło orzechowe, miód oraz gorzką czekoladę. Później potnij rodzynki na drobne cząstki. Rozpuszczone składniki połącz z płatkami owsianymi i rodzynkami. Uformuj ciasteczka i obtocz w wiórkach kokosowych. To zdecydowanie jedna z bardziej kalorycznych propozycji, jednak stanowi świetną alternatywę dla kupnych ciasteczek! Zamiast rodzynek możesz dodać np. jagody goji, pokruszone orzechy lub inne suszone owoce.
Batony czekoladowe z buraka
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 4 batony
-
100 g buraków
-
Dwa dojrzałe banany
-
25 g mąki ryżowej
-
20 g kakao
Najpierw ugotuj buraki. Później zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Całość wylej na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 35-40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu pokrój w podłużne batony.
Beza z aquafaby
Czas przygotowania: ok. 3 h
Ilość: 20 szt.
-
Ok. 200 ml aquafaby (wody po ciecierzycy)
-
10 ml soku z cytryny
-
200 g cukru pudru
-
Szczypta soli
-
Kilka kropel aromatu waniliowego
Uprzednio schłodzoną wodę po ciecierzycy potraktuj jak białka jaj i ubijaj z dodatkiem szczypty soli na wysokich obrotach miksera do momentu otrzymania sztywnej piany. W międzyczasie dodawaj stopniowo cukier puder, ubijając aquafabę na średnich obrotach. Później masę przelej do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki wielkości piłeczki ping-pongowej. Susz bezy w piekarniki nagrzanym do 130 stopni ok. 1,5 – 2,5 godziny. Bezy powinny być z wierzchu chrupkie, a w środku delikatnie kleiste.
Lody bananowe
Czas przygotowania: 1 g 15 min.
Ilość: 2 porcje
-
Trzy dojrzałe banany
-
200 g serka wiejskiego
-
6 daktyli
-
Syrop klonowy
-
100 g malin
Najpierw pokrój banany na mniejsze cząstki i włóż do zamrażarki na godzinę. W tym czasie powinny się moczyć daktyle. Po upływie godziny zblenduj banany, serek wiejski i namoczone daktyle – masa powinna być gładka. Lody podaj z dodatkiem syropu klonowego oraz malin.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: