Kategorie

McDonald’s, Burger King, KFC – który fast food zdrowszy? PORÓWNANIE

Czasami ulegamy pokusie i sięgamy po jedzenie typu fast food. Czym i czy w ogóle różnią się burgery z popularnych sieciówek? Który fast food jest zdrowszy?

 

Zbilansowana dieta pełna wartościowych produktów bogatych w składniki odżywcze powinna być codziennością każdego z nas. W takiej diecie jedzenia typu fast food powinno być jak najmniej. Jednak nie oszukujmy się – większość z nas co jakiś czas sięga po tego typu produkty.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

ZDROWA DIETA – obalamy 10 najpopularniejszych MITÓW!

Powiązane artykuły

Czy wybierając fast food warto spojrzeć na skład?

Oczywiście, że tak! Pod lupę wzięliśmy flagowe burgery trzech popularnych sieci fast food – Big Mac z McDonald’s, Zinger z KFC i Whopper z Burger King. Przeanalizowaliśmy kanapki pod kątem gramatury, kaloryczności i makroskładników.

 

Sprawdź który fast food jest zdrowszy!

Porównanie burgerów (fot. mcdonalds.pl)
Porównanie burgerów (fot. mcdonalds.pl)

Big Mac – McDonald’s

Waga – 200 g

Energia – 503 kcal, RI* = 25%

Tłuszcze – 25 g, RI = 36%

Kwasy tłuszczowe nasycone – 9,7 g, RI = 48,5%

Węglowodany – 42 g, RI = 16,15%

Cukry proste – 8,5 g, RI = 9,4%

Błonnik – 3,1 g

Białko – 26 g, RI = 52%

Sól – 2,2 g, RI = 36,6%

Porównanie burgerów (fot. kfc.pl)
Porównanie burgerów (fot. kfc.pl)

Zinger – KFC

Waga – 179 g

Energia – 484 kcal, RI = 24%

Tłuszcze – 25 g, RI = 36%

Kwasy tłuszczowe nasycone – 3,9 g, RI = 20%

Węglowodany – 41 g, RI = 16%

Cukry proste – 5,6 g, RI = 6%

Błonnik – 2,5 g

Białko – 25 g, RI = 49%

Sól – 1,8 g, RI = 30%

orównanie burgerów (fot. burgerking.pl)
orównanie burgerów (fot. burgerking.pl)

Whopper – Burger King

Waga – 297 g

Energia – 617 kcal, RI = 31%

Tłuszcze – 34 g, RI = 48,5%

Kwasy tłuszczowe nasycone – 10 g, RI = 50%

Węglowodany – 50 g, RI = 19%

Cukry proste – 10 g, RI = 11%

Błonnik – 3g

Białko – 27 g, RI = 54%

Sól – 2,2 g, RI = 36,6%

 

Który ma najwięcej kalorii?

Można pomyśleć, że kanapka Whopper z Burger King jest najbardziej kaloryczna. Warto jednak zauważyć, że waży aż o 100 g więcej, niż pozostałe – w efekcie jej kaloryczność jest porównywalna do Zingera (ok. 200 kcal/100 g). Najbardziej kaloryczny okazał się Big Mac – 100 g tego fast fooda to aż 250 kcal!

 

Makroskładniki w popularnych burgerach

Kanapki pod względem ilości tłuszczy, węglowodanów i białka są do siebie dość zbliżone. Pochylmy się natomiast nad zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tych, które nie są niezbędnymi składnikami pożywienia ludzi dorosłych. Z kolei ich podwyższone spożycie sprzyja wzrostowi poziomu cholesterolu, a to w konsekwencji prowadzi do rozwoju miażdżycy.

Spójrzmy na ich zawartość w analizowanych kanapkach: najlepszym wynikiem może pochwalić się Zinger – 2,17%, na drugim miejscu uplasował się Whopper – 3,36%, z kolei największą zawartość niechcianych kwasów tłuszczowych nasyconych posiada Big Mac – 4,85%.

Jeśli chodzi o demonizowany cukier, różnice między kanapkami nie są kolosalne – największą jego zawartością może „pochwalić” się Whopper – spożywając tę kanapkę, przyswajamy go aż 10 g. Niedaleko za nim stoi Big Mac z wynikiem 8,5 g oraz Zinger – 5,6 g. Innych znaczących różnic między kanapkami nie można zauważyć – podobna jest zawartość błonnika i soli.

 

Big Mac, Zinger czy Whopper – którego wybrać?

Odpowiedź jest prosta – tego, na którego mamy największą ochotę. Oczywiście, że zawsze lepiej wybrać „mniejsze zło”. Jednak czy ten wybór jakoś znacząco wpłynie na naszą sylwetkę? O ile nie spożywamy fast foodów codziennie, te nieznaczące różnice w makroskładnikach nie powinny odbić się negatywnie na zdrowiu czy wadze.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Czemu nie chudniesz? DIETA ODCHUDZAJĄCA – 7 najczęstszych błędów

Marlena Borczyk

źródło: poznajsienatluszczach.pl, burgerking.pl, mcdonalds.pl, kfc.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button