Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Tajska zupa rybna na ostro

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Tym razem na talerzu wyląduj tajska zupa rybna na ostro… Poznaj przepis Bogusi Kalagi!

 

Tajska zupa rybna na ostro według receptury Bogusi Kalagi – co powiesz na taką propozycję najbliższego obiadu? Sprawdź przepis i koniecznie oglądaj TVS w każdą sobotę o 20:00, by nie przegapić muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagi!

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę o 20:00!

 

Kto dźga nożami polityków? Ostra afera na Śląsku! TOP 5 Silesia Flesz

TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS

 

Gotuj z Bogusią

Gdy za oknami temperatury są coraz niższe, dobrym pomysłem na rozgrzanie jest aromatyczna tajska zupa rybna na ostro. Tej jesieni wprowadź odrobinę pikanterii i egzotyki do swojej kuchni. Ponadto dla spragnionych zdradzimy też sposób na orientalny napój ananasowo-kokosowy.

 

Orientalny napój ananasowo-kokosowy

Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji.

 

Składniki

– 1,5 ananasa

– 200 ml mleczka kokosowego

– trawa cytrynowa

– woda mineralna

– listki bazylii

 

Przygotowanie

Na początek ananasa obierz i wytnij twardy środek. Pokrój owoc na mniejsze kawałki – odłóż na bok 3 plastry o grubości 2 cm, przydadzą się później. Pokrojonego ananasa przepuść przez sokowirówkę.

Pokrój na mniejsze kawałki wcześniej odłożone plastry ananasa i wyłóż nimi dna naczyń, w których podasz napój. Do każdego naczynia wlej ok. 50 ml mleczka kokosowego, a resztę dopełnij świeżo wyciśniętym sokiem z ananasa.

Jeśli wolisz mniej słodkie propozycje, wymieszaj sok ananasowy z odrobiną wody.

Całość podaj z potłuczoną trawą oraz listkami bazylii.

 

Nasze przepisy (w tym kulinarne przygody Bacy) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!

Tajska zupa rybna na ostro

Składniki

– 700 g filetu z łososia

– 12 krewetek tygrysich

– 2 puszki mleka kokosowego

– bulion/wywar z pancerzyków krewetek i skóry łososia + cebula + czosnek

– 2 cebule

– 2 cm imbiru

– 4 ząbki czosnku

– 3 łyżki pasty curry

– łyżka cukru trzcinowego

– 2 łyżki sosu rybnego

– łodyga trawy cytrynowej

– 4 łyżki mąki ryżowej

– 2 łyżki oliwy

– limonka

– pęczek kolendry

– papryczka chilli

– sól, pieprz

Bogusia Kalaga gotuje: Pikantne żeberka w miodzie [PRZEBOJOWE SMAKI]

Przygotowanie

Na początek przygotuj wywar. Najpierw obierz krewetki z pancerzyków. Pamiętaj, by koniecznie wyjąć jelito, które znajduje się na grzbiecie krewetki. Następnie zdejmij skórę z łososia i pokrój mięso w kostkę. Krewetki i łososia zalej wodą, dodaj cebulę i czosnek i gotuj na wolnym ogniu, aby uzyskać esencjonalny wywar.

Następnie łososia pokrój na kawałki, obtocz je w mące ryżowej i przesmaż na oliwie z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu kawałki łososia w zupie się nie rozpadną.

Kolejno na patelni rozgrzej oliwę, dodaj wcześniej pokrojoną cebulę, starty imbir i czosnek – całość podsmażaj ok. 2-3 min. Później dodaj pastę curry i smażyć ok. pół minuty na zwiększonym ogniu. Nie zdejmując z ognia patelni, dolej bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, cukier oraz trawę cytrynową pokrojoną na kawałki.

Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę. Przygotowanym wywarem zalej łososia i gotuj ok. 1 min – po tym czasie dodaj sprawione krewetki. Całość gotuj ok. 3 min. Na koniec posyp zupę pokrojoną kolendrą i zaserwuj z plastrem limonki i pokrojoną papryczką chilli.

 

Smacznego!

(fot. Dorota Schenk)
(fot. Dorota Schenk)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

 

Budka uderza w Ziobrę! „Ten człowiek śmie mówić o honorze?!”

Premier Morawiecki i policjant Morawiecki. Szef rządu spotkał swojego sobowtóra na Śląsku! [ZDJĘCIA]

Mirek Szołtysek – to już 30 lat na scenie! Jubileuszowy koncert już 18 stycznia w ChCK

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button