Bogusia Kalaga gotuje: Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to nie tylko muzyczne spotkania z gośćmi, ale też kulinarne popisy Bogusi. Sprawdź przepis na ziołowe placki ziemniaczane z sosem z łososiem.
Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem to najnowsza propozycja Bogusi Kalagi. Przepis prosto z programu „Przebojowe Smaki” – wypróbuj już teraz!
Nie przegap premierowych odcinków w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!
TOP 5 Silesia Flesz: Wyśmiewamy Sosnowiec, a puma grasuje!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią!
Tym razem w muzyczno-kulinarnym show Kalagów prym wiodły zioła. Bogusia przygotowała dymną herbatę ziołową, a główną rolę odegrały ziołowe placki ziemniaczane z sosem z wędzonego łososia.
Przygotuj przepis w swojej kuchni i podziel się opinią w komentarzu na naszym Facebooku.
Ziołowe placki ziemniaczane z łososiem – sos
Składniki
– 300 g wędzonego łososia
– 300 ml śmietanki 30%
– łyżka kaparów
– 3 filety z sardeli
– duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 5 suszonych pomidorów
– pęczek koperku
– cytryna
– pieprz
– sproszkowana chilli
Przygotowanie
Aby przygotować sos, na początek drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie przesmaż je na oleju z suszonych pomidorów. Dodaj pokrojone w paski pomidory, sardele i kapary.
Wędzonego łososia pokrój w paski i smaż do momentu, aż zmieni kolor na bladoróżowy. Po tym czasie dolej śmietankę i gotuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Na koniec całość dopraw chilli, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziołowe placki ziemniaczane
Składniki
– 5 ziemniaków gotowanych w łupinach
– 5 ziemniaków surowych
– pęczek dymki
– pęczek pietruszki
– ząbek czosnku
– 3 łyżki jogurtu typu greckiego
– papryczka chilli
– 2 jajka
– łyżka mąki pszennej
– 100 g smalcu
– 100 ml oleju słonecznikowego
– sól, pieprz
– pomidorki koktajlowe
– plastry łososia
– koperek
Przygotowanie
Ziemniaki w łupinach najlepiej ugotuj dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, natomiast surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Następnie do startych, surowych ziemniaków dodaj jogurt (dzięki temu nie ściemnieją) i wymieszaj.
Zioła drobno pokrój, podobnie jak papryczkę i czosnek. Jedne i drugie ziemniaki wymieszaj, a później dodaj do nich wcześniej pokrojone zioła.
Jaja wymieszaj najpierw w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do całości razem z odrobiną mąki, soli i pieprzu. Połącz wszystkie składniki i smaż na smalcu z odrobiną oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru placków.
Danie skomponuj według uznania – proponujemy dekorację z przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i posiekanego koperku.
Smacznego!
Nie przegap premierowych odcinków programu „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi. Widzimy się w każdą niedzielę o 13:45 na antenie TVS!
Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.
SPRAWDŹ KOLEJNY PRZEPIS BOGUSI!
Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Keftedes, czyli greckie pulpeciki w sosie pomidorowym
Sceny jak z horroru. Matka rzuciła dzieckiem o asfalt, potem kopała je w głowę!
Tragiczna sobota na śląskich drogach – zginęły trzy osoby!
Tak niskiego bezrobocia nie było od 30 lat!
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)
wygląda bardzo smacznie 🙂