Oglądaj w TVSRegion

Bogusia gotuje: Krewetki na maśle z czosnkiem [PRZEBOJOWE SMAKI]

Krewetki na maśle z czosnkiem to pierwsza tegoroczna wiosenna propozycja przepisu Bogusi Kalagi. Przywołaj wiosnę na talerzu i wykorzystaj przepis z programu „Przebojowe Smaki”.

 

Krewetki na maśle z czosnkiem, z grzankami i orzeźwiającą sałatką – co powiesz na taką propozycję pierwszego wiosennego obiadu? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis w swojej kuchni.

Przepis pochodzi prosto z ostatniego odcinka programu „Przebojowe Smaki”. Premierowe odcinki emitowane są w TVS w każdą niedzielę o 13:45.

 

TOP 5 Silesia Flesz: Nie leczcie koronawirusa papierem toaletowym!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

 

 

Bogusia gotuje: Krewetki na maśle z czosnkiem

Składniki

  • 30 krewetek tygrysich

  • kostka masła

  • główka czosnku

  • pęczek pietruszki

  • papryczka chilli

  • 100 ml oleju słonecznikowego lub klarowanego masła

  • sól

 

Przygotowanie

Na początku przeciskamy przez praskę czosnek i drobno siekamy pietruszkę. Krewetki obieramy z pancerzy i usuwamy jelito, które znajduje się na grzbiecie, solimy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Krewetki przesmażamy partiami z jednej i z drugiej strony, po przesmażeniu zdejmujemy z patelni.

Następnie na pozostałym oleju przesmażamy czosnek i pietruszkę, dodajemy masło i po roztopieniu dodajemy krewetki, które chwilę dusimy. Krewetki będą gotowe, gdy zaczną się zwijać – będą wtedy chrupiące.

 

Wiosenna sałatka

Składniki

  • sałata lodowa

  • rzodkiewki

  • pomidorki koktajlowe

  • ogórek zielony

  • kalarepa

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa kroimy według uznania w paski ćwiartki lub kostkę.

 

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS BOGUSI NA GULASZ PIECZARKOWY!

Bogusia gotuje: Gulasz wołowy z pieczarkami [PRZEBOJOWE SMAKI]

 

Dressing

Składniki

  • cytryna

  • 100 ml octu winnego

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • ząbek czosnku

  • oliwa z oliwek

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw łączymy sok z cytryny, ocet i cukier trzcinowy. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i oliwę. Polewamy przygotowane warzywa. Do krewetek podajemy grillowane pieczywo.

 

Bonus: Herbata pietruszkowa na odporność

Składniki

  • zielona herbata

  • pęczek pietruszki

  • kawałek imbiru

  • limonka

  • cytryna

  • kiwi

  • trawa cytrynowa

  • cukier trzcinowy

 

Przygotowanie

Najpierw zaparzamy zieloną herbatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pietruszkę siekamy, cytrynę i limonkę kroimy w plastry, imbir w paski, natomiast kiwi w ćwiartki. Następnie wkładamy porcję pokrojonych składników do naczynia, w którym podajemy napój, zalewamy wcześniej zaparzoną herbatą. Fanom słodkich napojów polecamy osłodzenie herbaty odrobiną cukru trzcinowego. Na końcu dodajemy zmiażdżoną do naczynia trawę cytrynową, która będzie służyć zarówno jako dekoracja, jak mieszadło.

 

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Rząd zamyka granice i galerie handlowe! To przez koronawirus!

Jest druga ofiara śmiertelna koronawirusa w Polsce!

Epidemia koronawirusa: Czy iść w niedzielę do kościoła? Archidiecezja Katowicka odpowiada [WIDEO]

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

Pokaż więcej

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close