Bogusia gotuje: Tradycyjny żurek [PRZEBOJOWE SMAKI]
Żurek jest jedną z najstarszych, polskich zup. Sprawdź przepis Bogusi Kalagi na tradycyjny żurek – prosto z programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi”.
Żurek – jedna z najstarszych, polskich zup – może być przygotowany w kilku wariantach, natomiast jego podstawą jest zawsze zakwas z mąki żytniej razowej. Wypróbuj w swojej kuchni przepis Bogusi Kalagi na żurek z ziemniakami i swojską kiełbasą.
Nowe przepisy Bogusi prezentujemy w programie „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.
TOP 5 Silesia Flesz: Namawiamy pingwiny z chorzowskiego ZOO na pączkoburgera ?
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Bogusia gotuje: Tradycyjny żurek
Składniki
- ½ l zakwasu żytniego
- Ziemniaki
- 2 cebule
- swojska kiełbasa
- olej słonecznikowy
- ½ łyżeczki cukru
- Majeranek
- sól, pieprz
Składniki na bulion
- wędzone kości
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- ½ selera
- ziarna pieprzu
ZOBACZ RÓWNIEŻ, JAK Z ŻURKIEM ROZPRAWIŁ SIĘ BACA!
Przepis na prawdziwy, góralski żur à la Baca [U BACY NA CACY]
Przygotowanie
Wędzone kości, pietruszkę, marchewkę, seler oraz opaloną cebulę zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz w ziarnach i gotujemy na wolnym ogniu, aby powstał bulion.
Następnie w innym naczyniu gotujemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki w około 1 l wody, na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę (ilość według gustu).
Później wszystkie składniki dodajemy do przygotowanego wcześniej bulionu. Na początku wlewamy bulion do garnka, w którym dalej będziemy gotować żurek, do około ½ wysokości tego garnka. Później dolewamy zakwas, uważając jednak, aby nie przesadzić z kwaśnością. Po zagotowaniu dodajemy ugotowane ziemniaki (razem z wodą), jak również przesmażoną kiełbasę.
Następnie na patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy na złoto. Później cebulę odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do żurku, chwilę gotujemy.
Na koniec dodajemy majeranek, który wcześniej potarliśmy w dłoniach (aby wydobyć więcej aromatu). Następnie doprawiamy zupę solą, dużą ilością pieprzu i dla równowagi odrobiną cukru. Podajemy z chlebem, grzankami lub w wersji na wypasie – w chlebku.
Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!
Śląskie czeka zakaz palenia węglem? Przepisy uchwały antysmogowej do zaostrzenia jeszcze w tym roku!
Śląskie: CO TU SIĘ STAŁO??? Bus zawisł nad przepaścią! ZDJĘCIA z wypadku!!!
Podwyżki dla górników w PGG stały się faktem. Porozumienie związków z zarządem podpisane
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!
Facebook InstagramMarlena Borczyk