reklama
Oglądaj w TVS

Bogusia gotuje: Tradycyjny żurek [PRZEBOJOWE SMAKI]

reklama

Żurek jest jedną z najstarszych, polskich zup. Sprawdź przepis Bogusi Kalagi na tradycyjny żurek – prosto z programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi”.

 

Żurek – jedna z najstarszych, polskich zup – może być przygotowany w kilku wariantach, natomiast jego podstawą jest zawsze zakwas z mąki żytniej razowej. Wypróbuj w swojej kuchni przepis Bogusi Kalagi na żurek z ziemniakami i swojską kiełbasą.

Nowe przepisy Bogusi prezentujemy w programie „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” w każdą niedzielę o 13:45 w TVS.

 

reklama

TOP 5 Silesia Flesz: Namawiamy pingwiny z chorzowskiego ZOO na pączkoburgera ?
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

 

Bogusia gotuje: Tradycyjny żurek

Składniki

  • ½ l zakwasu żytniego
  • Ziemniaki
  • 2  cebule
  • swojska kiełbasa
  • olej słonecznikowy
  • ½ łyżeczki cukru
  • Majeranek
  • sól, pieprz

 

Składniki na bulion

  • wędzone kości
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • ½ selera
  • ziarna pieprzu

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ, JAK Z ŻURKIEM ROZPRAWIŁ SIĘ BACA!

Przepis na prawdziwy, góralski żur à la Baca [U BACY NA CACY]

 

Przygotowanie

Wędzone kości, pietruszkę, marchewkę, seler oraz opaloną cebulę zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz w ziarnach i gotujemy na wolnym ogniu, aby powstał bulion.

Następnie w innym naczyniu gotujemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki w około 1 l wody, na patelni przesmażamy pokrojoną w  kostkę kiełbasę (ilość według gustu).

Później wszystkie składniki dodajemy do przygotowanego wcześniej bulionu. Na początku wlewamy bulion do garnka, w którym dalej będziemy gotować żurek, do około ½ wysokości tego garnka. Później dolewamy zakwas, uważając jednak, aby nie przesadzić z kwaśnością. Po zagotowaniu dodajemy ugotowane ziemniaki (razem z wodą), jak również przesmażoną kiełbasę.

Następnie na patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy olej  i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy na złoto. Później cebulę odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do żurku, chwilę gotujemy.

Na koniec dodajemy majeranek, który wcześniej potarliśmy w dłoniach (aby wydobyć więcej aromatu). Następnie doprawiamy zupę solą, dużą ilością pieprzu i dla równowagi odrobiną cukru. Podajemy z chlebem, grzankami lub w wersji na wypasie – w chlebku.

 

Premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi” wraz z autorskimi przepisami Bogusi Kalagi możesz oglądać w każdą niedzielę o 13:45 na antenie Telewizji TVS!

 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Śląskie czeka zakaz palenia węglem? Przepisy uchwały antysmogowej do zaostrzenia jeszcze w tym roku!

Śląskie: CO TU SIĘ STAŁO??? Bus zawisł nad przepaścią! ZDJĘCIA z wypadku!!!

Podwyżki dla górników w PGG stały się faktem. Porozumienie związków z zarządem podpisane

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button