reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Przygotuj z Bogusią Kalagą pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi.

 

W tym sezonie polskie lasy mocno obrodziły, więc tematycznie przygotowaliśmy przepis na pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi. Sprawdź recepturę Bogusi Kalagi i koniecznie oglądaj TVS, by nie przegapić muzyczno-kulinarnego show!

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w każdą niedzielę o 13:45.

 

Kopalnia w garażu i Elżbieta II w Będzinie! TOP 5 Silesia Flesz

TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS

Gotuj z Bogusią!

Tegoroczny sezon jest wyjątkowo łaskawy dla amatorów grzybów. Na fali grzybowego urodzaju prezentujemy wyjątkowy przepis na pierś z kurczaka podaną na tagliatelle z aromatycznymi grzybami leśnymi. Z kolei spragnionym proponujemy idealny, jesienny kompot z dyni Hokkaido.

 

Kompot z dyni Hokkaido

Składniki

– dynia Hokkaido

– 2 cytryny

– 10 goździków

– 4 łyżki cukru trzcinowego

– szczypta soli

– 2 litry wody

 

Przygotowanie

Na początek dynię obierz ze skórki i wydrąż łyżką środek z pestek. Miąższ pokrój w kostkę i włóż do garnka, w którym będziesz gotować kompot. Następnie dodaj cukier i zalej wodą. Po zagotowaniu dodaj do wody goździki. Gotujemy dynię do momentu, gdy będzie al dente.

Po zdjęciu kompotu z ognia, dodaj do niego wyciśniętą cytrynę i szczyptę soli. Kompot podawaj z plasterkami cytryny i miąższem  z dyni.

 

Pierś z kurczaka na tagliatelle z grzybami leśnymi

Składniki

– 2 piersi z kurczaka

– 3 łyżki oliwy

– łyżka masła

– 2 łyżki słodkiej (lub wędzonej) papryki

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw piersi kurczaka przypraw solą, pieprzem i papryką oraz skrop oliwą – tak przygotowaną marynuj ok. 30 minut.

Po zamarynowaniu smaż piersi kurczaka na oliwie na mocno rozgrzanej patelni – po 3 minuty z każdej strony. Następnie dodaj masło. Po zdjęciu z ognia odstaw pod przykryciem. Dzięki temu piersi bardziej soczyste.

 

Baca rozkminia dynię! Rozgrzewająca, jesienna zupa czeka

Tagliatelle z grzybami leśnymi

Składniki

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– 500 g świeżych borowików

– 300 ml śmietany 30%

– 2 łyżki oleju słonecznikowego

– łyżka masła

– pęczek pietruszki

– 2 łyżki świeżo startego parmezanu

– sól, pieprz

– szczypta pieprzu cayenne

– 500 g makaronu tagliatelle

– sól

– 2 litry wody

 

Przygotowanie

Leśne grzyby dokładnie umyj. Cebulę i czosnek przesmaż na oleju i dodajemy pokrojone grzyby (trzonki pokrój w kostkę, natomiast kapelusze w plasterki). Całość smaż ok. 12 minut. Dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne oraz masło i śmietanę. Chwilę gotuj, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę i starty parmezan.

Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu, delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby sos nie zgęstniał za bardzo. Warto zachować odrobinę wody z gotowania makaronu, by w razie czego móc nią rozrzedzić sos. Wyłóż na talerz tagliatelle z grzybami, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka na wierzch makaronu, a całość posyp startym parmezanem.

 

Smacznego!

(fot. Dorota Schenk)
(fot. Dorota Schenk)

Pamiętaj, że premierowe odcinki programu „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi możesz oglądać w TVS w każdą niedzielę o 13:45! Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.

 

Wypróbuj tajską zupę na OSTRO z przepisu Bogusi:

Zielone kotlety i do tego na ostro? Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Zamykają oddział w szpitalu w Wodzisławiu Śląskim! Jaki jest powód?

WST w Zabrzu zainaugurowała rok akademicki. Patronem wydziału będzie prof. Zbigniew Religa

Zwłoki noworodka na terenie byłego zakładu obuwniczego!

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button