Bogusia Kalaga gotuje: Tajska zupa rybna na ostro
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Tym razem na talerzu wyląduj tajska zupa rybna na ostro… Poznaj przepis Bogusi Kalagi!
Tajska zupa rybna na ostro według receptury Bogusi Kalagi – co powiesz na taką propozycję najbliższego obiadu? Sprawdź przepis i koniecznie oglądaj TVS w każdą sobotę o 20:00, by nie przegapić muzyczno-kulinarnego show Mariusza i Bogusi Kalagi!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS – oglądaj w sobotę o 20:00!
Kto dźga nożami polityków? Ostra afera na Śląsku! TOP 5 Silesia Flesz
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w niedzielę 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią
Gdy za oknami temperatury są coraz niższe, dobrym pomysłem na rozgrzanie jest aromatyczna tajska zupa rybna na ostro. Tej jesieni wprowadź odrobinę pikanterii i egzotyki do swojej kuchni. Ponadto dla spragnionych zdradzimy też sposób na orientalny napój ananasowo-kokosowy.
Orientalny napój ananasowo-kokosowy
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji.
Składniki
– 1,5 ananasa
– 200 ml mleczka kokosowego
– trawa cytrynowa
– woda mineralna
– listki bazylii
Przygotowanie
Na początek ananasa obierz i wytnij twardy środek. Pokrój owoc na mniejsze kawałki – odłóż na bok 3 plastry o grubości 2 cm, przydadzą się później. Pokrojonego ananasa przepuść przez sokowirówkę.
Pokrój na mniejsze kawałki wcześniej odłożone plastry ananasa i wyłóż nimi dna naczyń, w których podasz napój. Do każdego naczynia wlej ok. 50 ml mleczka kokosowego, a resztę dopełnij świeżo wyciśniętym sokiem z ananasa.
Jeśli wolisz mniej słodkie propozycje, wymieszaj sok ananasowy z odrobiną wody.
Całość podaj z potłuczoną trawą oraz listkami bazylii.
Nasze przepisy (w tym kulinarne przygody Bacy) możesz śledzić na naszym kanale na YouTube!
Tajska zupa rybna na ostro
Składniki
– 700 g filetu z łososia
– 12 krewetek tygrysich
– 2 puszki mleka kokosowego
– bulion/wywar z pancerzyków krewetek i skóry łososia + cebula + czosnek
– 2 cebule
– 2 cm imbiru
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki pasty curry
– łyżka cukru trzcinowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– łodyga trawy cytrynowej
– 4 łyżki mąki ryżowej
– 2 łyżki oliwy
– limonka
– pęczek kolendry
– papryczka chilli
– sól, pieprz
Bogusia Kalaga gotuje: Pikantne żeberka w miodzie [PRZEBOJOWE SMAKI]
Przygotowanie
Na początek przygotuj wywar. Najpierw obierz krewetki z pancerzyków. Pamiętaj, by koniecznie wyjąć jelito, które znajduje się na grzbiecie krewetki. Następnie zdejmij skórę z łososia i pokrój mięso w kostkę. Krewetki i łososia zalej wodą, dodaj cebulę i czosnek i gotuj na wolnym ogniu, aby uzyskać esencjonalny wywar.
Następnie łososia pokrój na kawałki, obtocz je w mące ryżowej i przesmaż na oliwie z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu kawałki łososia w zupie się nie rozpadną.
Kolejno na patelni rozgrzej oliwę, dodaj wcześniej pokrojoną cebulę, starty imbir i czosnek – całość podsmażaj ok. 2-3 min. Później dodaj pastę curry i smażyć ok. pół minuty na zwiększonym ogniu. Nie zdejmując z ognia patelni, dolej bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, cukier oraz trawę cytrynową pokrojoną na kawałki.
Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę. Przygotowanym wywarem zalej łososia i gotuj ok. 1 min – po tym czasie dodaj sprawione krewetki. Całość gotuj ok. 3 min. Na koniec posyp zupę pokrojoną kolendrą i zaserwuj z plastrem limonki i pokrojoną papryczką chilli.
Smacznego!
Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!
Budka uderza w Ziobrę! „Ten człowiek śmie mówić o honorze?!”
Premier Morawiecki i policjant Morawiecki. Szef rządu spotkał swojego sobowtóra na Śląsku! [ZDJĘCIA]
Mirek Szołtysek – to już 30 lat na scenie! Jubileuszowy koncert już 18 stycznia w ChCK
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)