Co jeść w maju? Na te warzywa i owoce trwa sezon!
Zastanawiasz się, co jeść w maju? Przedstawiamy sezonowe warzywa i owoce, które w tym miesiącu warto włożyć do sklepowego koszyka.
Co jeść w maju? Maj to miesiąc, podczas którego stragany zaczynają obfitować w polskie, kolorowe warzywa i owoce. Warto wybierać te, które pochodzą z polskich upraw i nie przemierzyły setek kilometrów przed trafieniem na sklepowe półki i targowiska.
Sprawdź, po jakie produkty sezonowe najlepiej sięgnąć w maju.
Dlaczego warto jeść sezonowe produkty?
Sezonowe warzywa i owoce nie tylko w danym czasie mają najlepsze walory smakowe i wartości odżywce, ale także są bardzo ekologiczne. Wybierając produkty, które pochodzą z Polski i nie przemierzają setek kilometrów przed trafieniem na półkę, wspierasz polską gospodarkę – rolników i lokalnych dostawców.
Przez fakt, że sezonowe produkty trafiają na sklepowe półki znacznie szybciej, niż produkty importowane, dłużej zachowują świeżość. Ponadto sięgając po warzywa i owoce produkowane w Polsce, masz większą kontrolę nad ich doborem i pewność, że są pozbawione substancji chemicznych przedłużających świeżość.
Co jeść w maju?
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia, a wybór warzyw i owoców robi się coraz większy. W tym miesiącu produkty, po które szczególnie warto sięgnąć, to:
Szparagi
Zarówno zielone, jak i białe. Te pierwsze są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne, bogate w witaminy A, C, K i witaminy z grupy B. Sprawdzą się świetnie, jako część diety osób skłonnych do anemii, dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego. Białe szparagi są nieco grubsze i łagodniejsze w smaku – idealne do wszelkiego rodzaju zup kremów lub jako dodatek do makaronu. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a ich spożycie ma świetny wpływ na układ krążenia, nerek, nawodnienie organizmu i stan włosów, skóry i paznokci.
Rzodkiewka
To niskokaloryczne warzywo świetnie sprawdzi się u osób chorujących na nadciśnienie ze względu na wysoką zawartość potasu. Ponadto rzodkiewka wspomaga układ pokarmowy, między innymi pobudzając łaknienie i trawienie, a także wspomaga pracę wątroby. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub jeden ze składników twarożku lub warzywnej pasty.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Sałata lodowa
Ten produkt nie dość, że jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ma ogrom cennych składników odżywczych. Jest bogata w błonnik usprawniający pracę układu trawiennego, a także wpływa korzystnie na układ krążenia, układ nerwowy i pracę serca.
Szpinak
Jest idealnym dodatkiem do sałatek, surówek, a także jako składnik sosów i baza do owocowych koktajli. Zawiera kwas foliowy, żelazo i potas, a także beta-karoten, luteinę i witaminę C. Włączenie szpinaku w dietę chroni przed miażdżycą i nowotworami.
Natka pietruszki
Prawdziwy superfoods na polskiej scenie owocowo-warzywnej. Natka pietruszki to mocno niedocenione źródło witaminy C i beta-karotenu – już tylko jedna łyża posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C! Jej spożycie wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia stan cery i doskonale wpływa na samopoczucie.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
SUPERFOODS, czyli jedzenie o niezwykłych wartościach odżywczych
Szczypiorek
Ta roślina ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe ze względu na zawartość związków siarczkowych (odpowiadających za jej specyficzny zapach). Jest źródłem witaminy K, C, A oraz folianów, które wspomagają pracę układu nerwowego.
Cebula dymka
Nadal niedoceniana cebula dymka nie zasługuje na pozostawanie w cieniu popularnej cebuli. Jest trochę słodsza i delikatniejsza w smaku, a wyrastający z niej szczypiorek można wykorzystać do przyprawienia wielu dań. To warzywo jest źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera wiele minerałów – między innymi cynk, fosfor, krzem i magnez.
Rabarbar
To nieco zapomniane warzywo (konkretnie – bylina), które często nazywane jest owocem, jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Świetnie sprawdzi się jako baza do orzeźwiającego kompotu, a także dodatek do słodkich wypieków. Rabarbar pobudza pracę jelit, dezynfekuje i oczyszcza przewód pokarmowy. Należy pamiętać, by nie spożywać jego liści w dużych ilościach ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego, który może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Truskawki
Długo wyczekiwane przez wszystkich truskawki w maju nareszcie zaczynają się pojawiać. Ten aromatyczny owoc to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera witaminy z grupy B, A i PP. Ponadto jest o wiele bogatsza w witaminę C, niż cytrusy. Ma również silne właściwości odtruwające i moczopędne.
Co jeszcze jeść w maju?
Pamiętajmy, że nie wszystkie warzywa i owoce, które widujemy w maju na straganach, muszą pochodzić z polskich upraw – nawet, jeśli wydaje nam się, że powinny. Sięgając po ziemniaki, marchew, pietruszkę czy buraki, pamiętajmy, że są to warzywa ubiegłoroczne – młode odmiany tych produktów dopiero nadchodzą.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: