Artykuł SponsorowanyBiznes

Czy można naprawić patelnię teflonową?

Patelnie to najczęściej wykorzystywane sprzęty w domowych i profesjonalnych kuchniach. Intensywne użytkowanie sprawia, że powłoki ulegają szybkiemu zużyciu, przez co nie nadają się do smażenia czy grillowania. Jednak nie ma konieczności wyrzucania uszkodzonej patelni. Dużo lepszym rozwiązaniem jest regeneracja powłoki, dzięki czemu będzie jak nowa.

 

Jak poznać, że patelnia jest zużyta?

Jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji patelni jest teflon. Powłoka teflonowa jest bardzo wytrzymała, odporna na ścieranie i działanie wysokich temperatur. Smażenie na patelni teflonowej jest szybkie, proste i nie wymaga używania tłuszczu. Dzięki funkcji non-stick potrawy nie przywierają do powierzchni. Niestety nawet najwyższej jakości patelnie ulegają zużyciu. Po czym poznać, że sprzęt nie nadaje się do użycia? Istnieje kilka czynników, które powinny skłonić do wymiany patelni. Pierwszym z nich są widoczne zarysowania i uszkodzenia powłoki. Oznacza to, że patelnia straciła swoje właściwości, a dania przywierają do powierzchni. Z czasem mogą pojawiać się również przebarwienia, co jest skutkiem długotrwałego kontaktu z produktami spożywczymi. Innym czynnikiem, który powinien skłonić do wymiany powłoki jest wypaczenie. Wówczas powierzchnia staje się nierówna, a żywność nie smaży się równomiernie.  

Profesjonalna regeneracja powłok 

Częste użytkownie patelni w lokalach gastronomicznych sprawia, że sprzęty szybciej zużywają się niż w domowych kuchniach. Właściciele restauracji czy barów powinni zwrócić na to szczególną uwagę. Stare i zniszczone patelnie mogą popsuć smak potraw i skutecznie zniechęcić gości. Jak w prosty sposób przywrócić patelni dawną jakość? Wystarczy oddać patelnię do regeneracji. Jedną z firm, która świadczy takie usługi jest Nelvi Gastro. Specjalizuje się w nakładaniu powłok fluoropolimerowych oraz w regeneracji sprzętu gastronomicznego poprzez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon®. Powłoki z tej serii cechuje duża wytrzymałość mechaniczna oraz długa żywotność. Przeznaczone są do profesjonalnego użytku w lokalach gastronomicznych, gdzie patelnie są często użytkowane. 

Nie warto od razu wyrzucać starej patelni. Jest to rozwiązanie niekorzystne z ekonomicznego punktu widzenia. Nowe patelnie to dość duży wydatek, dlatego lepiej zdecydować się na regenerację sprzętu. Dzięki temu patelnia będzie jak nowa i posłuży długi czas.

źródło: artykuł partnera

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button