reklama
REKLAMA
Oglądaj w TVS

Jak powstaje kebab? Bierzemy kebab pod lupę w programie „Fabryki w Polsce”!

reklama

Kebab skradł wiele polskich podniebień. Jak powstaje to tureckie danie? Sprawdzimy to w kolejnym odcinku programu „Fabryki w Polsce” w TVS.

 

Kebab – danie kuchni tureckiej – to jeden z fast foodów, pod której najchętniej sięgają Polacy. Przekonamy się, w jaki sposób powstaje kebab razem z kamerami programu „Fabryki w Polsce” już we wtorek 28 kwietnia o 17:30 w TVS. W programie sprawdzimy także, na czym polega metoda termoformowania.

Premierowe odcinki programu „Fabryki w Polsce” emitowane są w każdy wtorek o 17:30 na antenie Telewizji TVS.

 

reklama

Kryminalne seriale w TVS! Zobaczcie „Prawo i porządek” oraz „Napisała: Morderstwo”

 

Kebab pod lupą

Najbardziej popularną nad Wisłą odmianą tej tureckiej potrawy jest döner kebab (z tureckiego „obracające się, pieczone mięso”). Aby na własne oczy zobaczyć, jak produkowany jest kebab, odwiedziliśmy zakład produkcyjny firmy Damak w Grzędach – jeden z trzech zakładów tej firmy w Polsce.

Produkujemy kebab z wołowiny, jak również baraniny oraz drobiu – mówi Sylwia Stodulska, specjalista ds. kontroli jakości w Damak Food. – Dziennie jesteśmy w stanie wyprodukować blisko 100 ton wyrobu gotowego.

Sprawdzimy kulisy powstawania dania, które pokochały tysiące Polaków. Ponadto krok po kroku prześledzimy proces produkcji. Nie przegap najnowszego odcinka programu „Fabryki w Polsce” we wtorek 28 kwietnia o 17:30 w TVS.

 

Jak działa termoformowanie?

Technologia termoformowania polega na uzyskaniu wybranego kształtu poprzez podgrzanie, jak również uformowanie folii lub płyty z tworzywa sztucznego. Ten efektowny, choć niełatwy proces wymaga dużego doświadczenia.

Poprzez technologię termoformowania wytwarza się między innymi opakowania, które często spotykamy na sklepowych półkach. Aby przekonać się, jak wygląda proces termoformowania, zajrzymy do zakładów produkcyjnych rodzinnej firmy Poli.

Szesnaście automatycznych linii daje możliwość produkcji detali o wymiarach od paru milimetrów do nawet dwóch metrów – tłumaczy Robert Gmurski, head packaging engineer w Poli. – Dziennie jesteśmy w stanie wyprodukować nawet milion opakowań.

Zapraszamy na premierowy odcinek programu „Fabryki w Polsce” we wtorek 21 kwietnia o 17:30 w TVS.

 

SPRAWDŹ TAKŻE, JAK POWSTAJĄ FRYTKI Z MCDONALD’S!

FABRYKI W POLSCE: Jak powstają frytki z McDonald’s? Zaglądamy do fabryki!

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!

Facebook Instagram

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

200 osób wygrało walkę z koronawirusem w województwie śląskim

Strażacy dogaszają ogromny pożar lasów pod Częstochową. Straty ogromne! [WIDEO]

Piłkarska ekstraklasa: Plan powrotu na boiska zaakceptowany. Kibice już zacierają ręce!

Marlena Borczyk

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button