Bób to roślina strączkowa, będąca prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Jak ugotować bób, by był najsmaczniejszy? Poznaj właściwości bobu i najprostszy sposób na jego ugotowanie.
W świetle wyników badań archeologów, bób to najstarsza hodowlana roślina strączkowa – zajadli się nią już starożytni Egipcjanie, Rzymianie czy Grecy. Bób, prócz wyjątkowego smaku, ma wiele wartości odżywczych.
Jak ugotować bób? Sprawdź prosty sposób i poznaj wartości odżywcze bobu.
Zapraszamy na kryminalne śniadanie w TVS!
Bób: wartości odżywcze
Sezon na bób trwa krótko, bo od czerwca do końca sierpnia. Warto zaopatrzyć się w zapas młodych nasion już na początku lipca. Ta roślina strączkowa to prawdziwe bogactwo witamin i wartości odżywczych, ponadto przypisuje jej się właściwości lecznicze.
Bób ma dużą zawartość białka (aż 26g na 100g surowego bobu), które z powodzeniem może zastąpić białko odzwierzęce – nie tylko w diecie wegetarian lub wegan, ale także u osób będących na diecie tradycyjnej. To roślinne źródło białka sprawdzi się świetnie, jeśli chcemy ograniczyć mięso zawierające nasycone kwasy tłuszczowe.
Roślina ta jest bogata w kwas foliowy (100g bobu pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę z grupy B), przez co sprawdzi się dobrze u kobiet w ciąży. Zapobiega występowaniu wad rozwojowych u płodu, a także wspomaga proces leczenia niedokrwistości.
Bób w 100g ma aż 25g błonnika, co z kolei sprawia, że jest świetnym uzupełnieniem diety osób z problemami trawiennymi. Ponadto błonnik działa prewencyjnie w stosunku do rozwoju nowotworu jelita grubego, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi. Mają w tym udział również zawarte w bobie izoflawonoidy i sterole roślinne.
Ponadto bób jest bogaty w witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały – cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, sód, wapń, żelazo i miedź.
Jak ugotować bób?
Przygotowanie bobu rozpoczyna się od dokonania dobrego wyboru w sklepie. Należy wybrać najświeższy bób. Jak go rozpoznać? Młode nasiona bobu zaczynają pojawiać się w sklepach pod koniec czerwca i na początku lipca. Bób powinien mieć jasną barwę, neutralny zapach i być pozbawiony plamek.
Przed ugotowaniem bób trzeba opłukać zimną wodą i zalać w proporcji: jedna szklanka bobu na dwie szklanki wody. Do wody można dodać również cukier lub sól (po jednej łyżeczce na kilogram suchych nasion).
Im młodsze nasiona bobu, tym krótszy powinien być czas gotowania. Najświeższy bób będzie gotowy już po kilku minutach, natomiast starszy może wymagać gotowania nawet przez kilkadziesiąt minut. Najlepiej od czasu do czasu sprawdzać, czy nasiona są już dostatecznie miękkie.
Bardzo młode nasiona bobu możemy spożywać ze skórką, starsze należy obrać. Bób najłatwiej obrać ze skórki, gdy jest jeszcze ciepły.
Marlena Borczyk
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Bytom i Piekary zalane po burzach! Śląskie miasta liczą straty po nawałnicach [WIDEO]
Częstochowa: Zrozpaczeni pracownicy zrobili pogrzeb PKS-u! Mówią, że to wina PiS-u [WIDEO]
Kibice wracają na stadiony śląskich klubów! Nareszcie! Ale czekają ich obostrzenia [WIDEO]