Kategorie

Katowiccy radni przyjęli oświadczenie ws. wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Sporów nie zabrakło

Radni z Katowic chcieli poprzeć protesty kobiet. Dzisiejsza sesja została zwołana na wniosek radnych Koalicji Obywatelskiej, którzy napisali oświadczenie w tej sprawie. Jego treść zmieniła się tuż przed obradami. Mimo to pismo wywołało duże podziały. Nawet wśród członków tej samej partii.

ZOBACZ TAKŻE: Coraz większe protesty ws. aborcji w Katowicach!

-My tutaj nie rozwiążemy tej sprawy w ten sposób. Dlatego uważamy, że rada miasta nie powinna się tą kwestią zajmować, bo nie osiągniemy w ten sposób żadnych pozytywnych celówmówi Piotr Pietrasz, radny PiS.

-Finalnie udało się dojść do porozumienia co do ostatecznej treści tego porozumienia, które jest zaakceptowane przez szerokie gremium. Powiem więcej, jeżeli chodzi o moją osobę, to my dzisiaj głosujemy nie za oświadczeniem, a za umiejętnością porozumiewania się w trudnych sytuacjach – mówi Bartosz Wydra, radny PiS.

Jak czytamy w oświadczeniu, radni negatywnie oceniają czas, w którym zapadło orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego. Jednak treść miała być bardziej konkretna.

-Biorąc pod uwagę moje prywatne poglądy polityczne, na pewno ten dokument byłby bardziej mocniejszy, ostrzejszy. Natomiast jeżeli ceną za to miało być to, że Forum Samorządowe i inni nasi koledzy oraz koleżanki z rady miasta nas poprą, to ten kompromis jest dla mnie do przyjęciamówi Magdalena Wieczorek, radna KO.

-Radni Koalicji Obywatelskiej wyszli z inicjatywą, żeby w nieco bardziej ostrym tonie wyrazić się w kwestii strajku kobiet. My jako radni samorządowi, nie związani żadną partią polityczną, uważamy, że jeżeli jest taka potrzeba i część radnych stwierdziła, że należy jednak w tej sprawie się wypowiedzieć, to treść tego oświadczenia powinna być nieco bardziej pojednawcza – mówi Maciej Biskupski, przewodniczący katowickiej rady miasta.

Ostatecznie oświadczenie przegłosowano większością głosów.

autor: Łukasz Kądziołka

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Protest pracowników gastronomii! Bez pomocy rządu branża nie przetrwa – twierdzą protestujący [WIDEO]

MEN: Nie ma naszej zgody na zachęcanie dzieci oraz młodzieży do chuligańskich i wulgarnych zachowań