Kategorie

Krzysztof Sędzikowski rezygnuje ze stanowiska prezesa Kompanii Węglowej [OŚWIADCZENIE, WIDEO]

Krzysztof Sędzikowski, sprawujący funkcję prezesa zarządu Kompanii Węglowej, złożył  rezygnację z zajmowanego stanowiska z dniem 31 grudnia 2015 r. Sędzikowski objął stanowisko prezesa zarządu Kompanii w grudniu 2014 roku, gdy spółka stała na progu bankructwa. Jego zadaniem było opracowanie, a następnie wdrożenie planu naprawczego. -W ciągu 11 miesięcy udało się wiele osiągnąć – poprawić wyniki spółki, wprowadzić wiele rozwiązań opartych na zdrowym i efektywnym zarządzaniu, zagwarantować płynność finansową. Udało się nam przejść przez trudny proces rozmów z wierzycielami, a także ze stroną społeczną. Niestety, pomimo wielu wysiłków nie było możliwe doprowadzenie do realizacji kolejnego niezbędnego etapu przewidzianego w planie, czyli pozyskania inwestorów dla Nowej Kompanii Węglowej. W dniu 23 października 2015 r. złożyłem rezygnację z zajmowanego stanowiska z dniem 31 grudnia 2015 roku – napisał prezes zarządu Kompanii Węglowej Krzysztof Sędzikowski.

O swoich planach co do ewentualnego kandydowania na stanowisko prezesa Nowej Kompanii Węglowej, Krzysztof Sędzikowski po raz pierwszy powiedział w rozmowie z Adamem Sierakiem w programie "Kopalnia Tematów". Jak mówił – w tak jak obecnie konstruowanej spółce, nie chciałby być sternikiem. Więcej w materiale wideo: