BiznesKategorieKulinariaRemonty Dróg

Kuchenne Rewolucje tutaj udały się wyjątkowo

Gospoda Kwaśnica w Częstochowie. Pamiętacie te Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler? Mija już 5 lat!

To były bardzo udane Kuchenne Rewolucje. A restauracja działa do dziś. A nawet szuka pracownika. Gospoda Kwaśnica w Częstochowie. Pamiętacie jeszcze, że kiedyś była to Sjesta?

To był pierwszy odcinek 18. sezonu programu Magdy Gessler. Premierowy odcinek widzowie zobaczyli we wrześniu 2018. Mija więc 5 lat. Odcinek miał wtedy w telewizji rekordową oglądalność! Gospoda Kwaśnica nadal działa! I choć nie ustawiają się już tak ogromne kolejki, jak tuż po rewolucjach, ma się dobrze. Będąc w Częstochowie możecie zjeść kwaśnicę czy żeberka, ale też hamburgera, cielęcinę ze szparagami, zamówić swojską kiełbasę.

Gdzie jest Gospoda Kwaśnica?

Jest w centrum Częstochowy w woj. śląskim, niedaleko Ratusza Miejskiego. Działa od 2010 roku. To restauracja, rozbudowana o ogródek. Wystrój rzeczywiście jest góralski.

Właściciel od najmłodszych wiedział, że gotowanie to jego pasja.  Pracował jako kucharz, szef kuchni w częstochowskich restauracjach, potem rozpoczął swoją własną działalność.

Sjesta i wizyta Magdy Gessler

Jako Sjesta restauracja w Częstochowie serwowała kuchnię międzynarodową. Był kotlet de volaille, zupa serowa, pstrąg. Smaczne, ale dochody nie satysfakcjonowały właściciela. Gości nie było.

Szukając pomysłu na Sjestę w Częstochowie, Magda Gessler wpadła na pomysł stworzenia góralskiej knajpy u stóp Jasnej Góry – czytamy na stronie Kwaśnicy. Zanim jednak doszło do rewolucji, skosztowała dań szefa kuchni. Werdykt nie był dobry.

– Aż śmierdzi tym serkiem – oceniła zupę serową.  – Z czego jest zrobiona? – zapytała. Okazało się, że z serków topionych.

Kotleta de volaille nawet nie spróbowała, lecz poprosiła o ponowne usmażenie, tym razem na maśle, nie na fryturze.

– To mięso delikatne, nie można zabijać jego smaku – orzekła. Kaczka też nie przypadła jej do gustu. – Sucha, wiórowata – oceniła. Nie miała litości dla szefa kuchni. – Zapomniał pan, jak się gotuje? Pan nie ma smaku – punktowała. I zabrała się za rewolucję. Jednak w kuchni przeżyła kolejny szok – brudne palniki, brudne garnki…

Nowa karta menu w Gospodzie Kwaśnica zawierała tradycyjne góralskie potrawy. Powstało nowe menu, nowy szyld i góralskie motywy na szybach. Kiedy po Rewolucjach Magda Gessler ponownie odwiedziła Częstochowę, orzekła: – Tak dobrej kuchni góralskiej nie jadłam nawet w górach.

Gospoda Kwaśnica w Częstochowie. Ceny

Ceny na wiosnę 2023:

  • Kwaśnica – 22 zł
  • sałatka „Krakowiacy i górale” – 27 zł

Tuż po rewolucjach kwaśnica kosztowała 15 zł. Menu nie znajdziecie na stronie, jest dostępne w restauracji.

Kuchenne Rewolucje w woj. śląskim

Pamiętacie Bar Urlop? Klapa Kuchennych Rewolucji

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button