reklama
REKLAMA
Kraj

Mariusz Kalaga: Najbardziej lubię oczekiwanie na święta i przygotowania

reklama

Mariusz Kalaga o swoim podejściu do świąt, ulubionych potrawach i zwyczajach oraz najbliższych muzycznych planach – tylko dla TVS.

 

Czy Mariusz Kalaga lubi święta? Jak są obchodzone w rodzinie muzyka? Kto wygrywa – choinka i karp czy może praca i kolędowanie? Przeczytaj wywiad z artystą z Dąbrowy Górniczej, autorem takich hitów, jak „Jedna z gwiazd”, „Nie zapomnę tamtej nocy” czy „Biegnij nad morze!”.

 

reklama

Czy Mariusz Kalaga lubi święta?

Tak, bardzo, ale najbardziej lubię oczekiwanie na święta – budowanie nastroju poprzez zakupy prezentów czy przygotowywanie potraw. Naturalnie, nie zapominając, że głównym bohaterem świąt jest narodzony Jezus.

 

Jak obchodzisz święta? Duży spęd rodzinny czy może kameralne spotkanie?

To zależy. Bywa różnie, lecz w większości tradycyjnie – rodzinnie z najbliższymi. Oczywiście dodatkowe nakrycie zawsze jest przygotowane. Przeważnie jest nas 10-12 osób.

 

Jak łączysz występy na scenie ze świętami? Grudzień to na pewno bardzo intensywny okres dla artystów. Pracujesz czy skupiasz się na odpoczynku?

I tu bywało różnie, choć w ostatnich latach jest dość pracowicie. Niemniej jednak moje wieloletnie doświadczenie pozwala mi doskonale łączyć obowiązki z przyjemnościami.

 

POSŁUCHAJ HITÓW MARIUSZA KALAGI NA NASZYM KANALE NA YOUTUBE!

 

Pochodzisz z Dąbrowy Górniczej, a twoja żona jest Ślązaczką. Jak różnią się wasze tradycje świąteczne? Po czyjej myśli są święta?

Jest zdecydowany kompromis, ale ja oddaję się bezgranicznie Bogusi od strony kulinarnej, ponieważ ona – jako rodowita Ślązaczka – wyniosła z domu najpiękniejsze tradycje świąteczno-kulinarne. Wszystko jest niebywale smakowite, ale cieszy mnie też fakt, że kilka potraw zaczerpnęła z tradycji zagłębiowskiej – na przykład siemieniotkę czy śledziki.

 

Ulubiona tradycja świąteczna?

Śpiewanie kolęd i pastorałek oraz zawsze pięknie przystrojona choinka.

 

Najlepsze i najgorsze danie świąteczne to…?

Bez wątpienia karp (zawsze jem kilka „dzwonków”, a rano po Wigilii jeszcze raz, bo wtedy smakuje inaczej – rewelacyjnie!). Do tego ryba w galarecie, przeważnie sandacz lub lin. Nie przepadam natomiast (choć jadam) za pierogami z kapustą i grzybami.

 

Szykuje się jakiś świąteczny utwór?

Nie tylko utwór, bo cała płyta. Wznowienie mojej płyty kolęd i pastorałek po 15 latach – na nowo w innych aranżacjach, w formie misterium bożonarodzeniowego. Udało mi się to zrobić i zdążyć na moje okrągłe urodziny – przed świętami.

 

Czym są dla ciebie święta?

Na pewno kolejnym nowym otwarciem, odnową, radością ze wszystkiego, co mnie otacza i dotyka, miłością bliźniego i nadzieją na poprawę w tym, co robię czasami niewłaściwie. Cały czas się uczę i nie rezygnuję z młodości!

 

Kilka słów dla naszych czytelników?

Tak, bądźcie szczęśliwi ze wszystkiego, co każdy dzień wam daje. Bądźcie dla siebie dobrzy i wyrozumiali, nie kłóćcie się o byle co. Jak się rodzimy – nie mamy nic; jak umieramy – nic nie zabieramy, dlatego żyjmy godnie i z miłością, aby narodzony Jezus był dla nas rzeczywisty, a nie był tylko zwyczajowym patronem kilku wolnych dni.

(fot. slaskieprzeboje.pl)
(fot. slaskieprzeboje.pl)

 

Nie przegap wyjątkowego, świątecznego wydania programu „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi. Oglądaj na antenie TVS już 25 grudnia o 14:00!

PRZEBOJOWE SMAKI MARIUSZ KALAGI: Rolowana pieczeń z indyka i szałot

 

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Świąteczny Koncert Charytatywny – Fundacja TVS [29 grudnia Zabrze]

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

Marlena Borczyk

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button