McDonald’s, Burger King, KFC – który fast food zdrowszy? PORÓWNANIE
Czasami ulegamy pokusie i sięgamy po jedzenie typu fast food. Czym i czy w ogóle różnią się burgery z popularnych sieciówek? Który fast food jest zdrowszy?
Zbilansowana dieta pełna wartościowych produktów bogatych w składniki odżywcze powinna być codziennością każdego z nas. W takiej diecie jedzenia typu fast food powinno być jak najmniej. Jednak nie oszukujmy się – większość z nas co jakiś czas sięga po tego typu produkty.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Czy wybierając fast food warto spojrzeć na skład?
Oczywiście, że tak! Pod lupę wzięliśmy flagowe burgery trzech popularnych sieci fast food – Big Mac z McDonald’s, Zinger z KFC i Whopper z Burger King. Przeanalizowaliśmy kanapki pod kątem gramatury, kaloryczności i makroskładników.
Sprawdź który fast food jest zdrowszy!
Big Mac – McDonald’s
Waga – 200 g
Energia – 503 kcal, RI* = 25%
Tłuszcze – 25 g, RI = 36%
Kwasy tłuszczowe nasycone – 9,7 g, RI = 48,5%
Węglowodany – 42 g, RI = 16,15%
Cukry proste – 8,5 g, RI = 9,4%
Błonnik – 3,1 g
Białko – 26 g, RI = 52%
Sól – 2,2 g, RI = 36,6%
Zinger – KFC
Waga – 179 g
Energia – 484 kcal, RI = 24%
Tłuszcze – 25 g, RI = 36%
Kwasy tłuszczowe nasycone – 3,9 g, RI = 20%
Węglowodany – 41 g, RI = 16%
Cukry proste – 5,6 g, RI = 6%
Błonnik – 2,5 g
Białko – 25 g, RI = 49%
Sól – 1,8 g, RI = 30%
Whopper – Burger King
Waga – 297 g
Energia – 617 kcal, RI = 31%
Tłuszcze – 34 g, RI = 48,5%
Kwasy tłuszczowe nasycone – 10 g, RI = 50%
Węglowodany – 50 g, RI = 19%
Cukry proste – 10 g, RI = 11%
Błonnik – 3g
Białko – 27 g, RI = 54%
Sól – 2,2 g, RI = 36,6%
Który ma najwięcej kalorii?
Można pomyśleć, że kanapka Whopper z Burger King jest najbardziej kaloryczna. Warto jednak zauważyć, że waży aż o 100 g więcej, niż pozostałe – w efekcie jej kaloryczność jest porównywalna do Zingera (ok. 200 kcal/100 g). Najbardziej kaloryczny okazał się Big Mac – 100 g tego fast fooda to aż 250 kcal!
Makroskładniki w popularnych burgerach
Kanapki pod względem ilości tłuszczy, węglowodanów i białka są do siebie dość zbliżone. Pochylmy się natomiast nad zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tych, które nie są niezbędnymi składnikami pożywienia ludzi dorosłych. Z kolei ich podwyższone spożycie sprzyja wzrostowi poziomu cholesterolu, a to w konsekwencji prowadzi do rozwoju miażdżycy.
Spójrzmy na ich zawartość w analizowanych kanapkach: najlepszym wynikiem może pochwalić się Zinger – 2,17%, na drugim miejscu uplasował się Whopper – 3,36%, z kolei największą zawartość niechcianych kwasów tłuszczowych nasyconych posiada Big Mac – 4,85%.
Jeśli chodzi o demonizowany cukier, różnice między kanapkami nie są kolosalne – największą jego zawartością może „pochwalić” się Whopper – spożywając tę kanapkę, przyswajamy go aż 10 g. Niedaleko za nim stoi Big Mac z wynikiem 8,5 g oraz Zinger – 5,6 g. Innych znaczących różnic między kanapkami nie można zauważyć – podobna jest zawartość błonnika i soli.
Big Mac, Zinger czy Whopper – którego wybrać?
Odpowiedź jest prosta – tego, na którego mamy największą ochotę. Oczywiście, że zawsze lepiej wybrać „mniejsze zło”. Jednak czy ten wybór jakoś znacząco wpłynie na naszą sylwetkę? O ile nie spożywamy fast foodów codziennie, te nieznaczące różnice w makroskładnikach nie powinny odbić się negatywnie na zdrowiu czy wadze.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Czemu nie chudniesz? DIETA ODCHUDZAJĄCA – 7 najczęstszych błędów
Marlena Borczyk
źródło: poznajsienatluszczach.pl, burgerking.pl, mcdonalds.pl, kfc.pl