Mirek Szołtysek i program „Perły Śląska”. Na pierwszy ogień kunszt wytwarzania krupnioków i żymloków
W najbliższą sobotę (4 lipca) Telewizja TVS rozpocznie emisję nowego programu o kulturze i tradycjach Śląska. „Perły Śląska” poprowadzi Mirek Szołtysek. Tematem pierwszego odcinka jest kunszt wytwarzania krupnioków i żymloków.
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wytwarza się znane śląskie specjały, czyli krupnioki i żymloki? A może ciekawi Was, czy w dzisiejszych czasach jest możliwa produkcja regionalnych, zdrowych przetworów na ogólnopolską skalę? Na te pytania odpowiemy w pierwszym, premierowym odcinku programu „Perły Śląska”. Gościem Mirka Szołtyska będzie Witold Gaik, właściciel marki „Świeżyzna„, tworzącej dobre dla zdrowia produkty.
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!
Facebook Instagram„Perły Śląska” premiera:
Pierwsze wydanie programu TVS wyemituje 4 lipca (sobota) o godzinie 17:15.
W kolejnych odcinkach widzowie dowiedzą się, skąd wywodzi się tradycja hodowli gołębi na Śląsku, a także przeniosą się do ogródków działkowych, które od lat są jedną z najchętniej wybieranych lokalizacji do spędzenia wolnego czasu w regionie. – Chcę stworzyć program, dzięki któremu razem z TVS pokażę mniej znane oblicze Śląska. Ujawnię jak wspaniałe i bogate w tradycję jest to miejsce, a zarazem jak czasem jest tu trudno – mówi Mirosław Szołtysek.
„PERŁY ŚLĄSKA” – CZYTAJ RÓWNIEŻ:
„PERŁY ŚLĄSKA” – ZOBACZ TAKŻE:
O kulturze i nie tylko. „Perły Śląska” nowością w TVS. Prowadzącym Mirosław Szołtysek
Sara Kalisz