Porady ekspertów z cateringu dietetycznego w Katowicach: podgrzewanie i utylizacja opakowań
Catering dietetyczny to rozwiązanie, które jest cenione przede wszystkim za wygodę. Dostarczane do klienta posiłki są spakowane w osobne pudełka, które można zabrać ze sobą w niemal każde miejsce. Opakowania są bardzo uniwersalne – ułatwiają podgrzewanie posiłku i komfortowe spożycie. Jak korzystać z nich prawidłowo?
Czy posiłki cateringu dietetycznego z Katowic można jeść bezpośrednio z opakowania?
Jedzenie nie jest czynnością, która ma na celu jedynie zaspokojenie głodu. Pełni także funkcje społeczne i jest źródłem przyjemności. Dlatego w cateringu dietetycznym ważne są nie tylko wartości odżywcze, ale także smak dań. To właśnie z tego powodu, w diecie pudełkowej dostępne są różne opcje, w tym catering dietetyczny z wyborem menu – dla najbardziej wymagających. Każda potrawa zyskuje na atrakcyjności, jeśli jest podana w estetyczny sposób. Dlatego posiłki dostarczane w diecie pudełkowej będą prezentować się korzystniej po przełożeniu na talerz.
Najlepsze diety pudełkowe to takie, które można dostosować do własnych potrzeb. Należy więc zauważyć, że wiele osób wybiera catering ze względu na ogromną oszczędność czasu. Zapakowane posiłki często zabierają ze sobą do pracy, na trening, czy na uczelnię. W takich miejscach zwykle nie ma możliwości, aby przełożyć danie na osobny talerz. Dlatego fakt, że można je czasami zjeść bezpośrednio z opakowania, jest rozwiązaniem bardzo praktycznym.
Czy dietę pudełkową można podgrzewać bezpośrednio w opakowaniu?
Kwestią, która budzi wiele pytań i wątpliwości, jest to, jak odgrzać posiłek. Dania dostarczane przez catering dietetyczny z Katowic można spożywać zarówno na ciepło, jak i po delikatnym podgrzaniu – więcej informacji można znaleźć na: https://www.wygodnadieta.pl/catering-dietetyczny-katowice.
Jak zrobić to efektywnie i bezpiecznie?
- Jeśli podgrzewasz swój posiłek w kuchence mikrofalowej, nie musisz przekładać go do innego pojemnika. Opakowania dostarczane przez catering nadają się do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj jednak o zdjęciu folii zabezpieczającej przed włożeniem dania do kuchenki – w innym wypadku, na skutek wzrostu ciśnienia może dojść do pęknięcia opakowania.
- Zupy, sosy i inne płynne potrawy możesz też odgrzać, korzystając z płyty grzewczej. Wystarczy, że przelejesz je do niewielkiego garnka. Aby uniknąć przypalenia potrawy, najlepiej robić to na niewielkim ogniu.
- Wiele dań możesz też podgrzewać po przełożeniu na patelnię. Ze względu na fakt, że trzeba to zrobić bez dodawania tłuszczu, najlepiej wybrać do tego celu patelnię z nieprzywierającą powłoką – dzięki temu można szybko podgrzać danie, nie niszcząc jego konsystencji.
- Swoje potrawy możesz podgrzewać także w piekarniku — w metalowej, silikonowej lub szklanej formie. Aby uniknąć przypalenia, trzeba dobrać odpowiednią temperaturę i program.
Jak utylizować pojemniki po cateringu dietetycznym?
Dieta pudełkowa jest rozwiązaniem, które uchodzi za przyjazne dla środowiska. Jednak dostarczanie porcjowanych posiłków wiąże się z koniecznością używania pojedynczych opakowań. Papierową torbę, w której dostarczany jest catering dietetyczny, należy wyrzucić do kosza na odpady papierowe, natomiast folie, tacki i butelki po koktajlach powinny trafić do kosza na tworzywa sztuczne.
Dietę pudełkową można także zamówić w opakowaniach bio wykonanych z pulpy roślinnej zabezpieczonej cienką powłoką ochronną. Folia wierzchnia powinna trafić do opakowania na plastik, natomiast samą bio tackę można utylizować na dwa sposoby:
- w całości wyrzucić do pojemnika na papier.
- zerwać ochronną powłokę i umieścić ją w koszu na plastik, a czystą pulpę roślinną wyrzucić do pojemnika na odpady bio.
Opakowania po cateringu dietetycznym można także wykorzystywać np. jako tacki na drobne przedmioty czy pojemniki do wysiewu roślin.
źródło: artykuł partnera, materiał sponsorowany