reklama
KrajWiadomość dnia

Stoki narciarskie będą otwarte! Są wytyczne inspektora sanitarnego

Pomimo początkowych zapowiedzi stoki narciarskie nie będą zamknięte. W Związku z rozwojem pandemii przedstawiciele rządu jeszcze kilka dni temu zapowiadali zamknięcie w czasie tego sezonu wszystkich stacji narciarskich.

 

 

Gwiazda Szeryfa – serialowa nowość tylko w Telewizji TVS!

Rząd zdecydował się także na zmianę terminu ferii tak by odbyły się one w jednym terminie od 4 do 17 stycznia. Jak mówią właściciele wyciągów te decyzje stawiają ich w bardzo trudnej sytuacji. W poniedziałek jednak udało się przekonać wicepremiera Jarosława Gowina do analizy zasadności zapowiadanych decyzji.

Powiązane artykuły

Dziś wicepremier poinformował, że „Protokół sanitarny dotyczący korzystania ze stacji narciarskich jest dopracowany, a stoki będą zimą otwarte. Funkcjonować nie będą jednak ani hotele ani restauracje, narciarzom pozostają jednodniowe wypady w góry. Obostrzenia na pewno pozostaną utrzymane do 27 grudnia.

Protokół sanitarny wypracowany wspólnie z branżą narciarską został dziś zaakceptowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Stoki narciarskie i turystyczne będą otwarte w sezonie zimowym 2020/21 przy ścisłym reżimie sanitarnym, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom.

Wytyczne:

  1. Zwiększenie odległości między pracownikami oraz wprowadzenie rozwiązania mającego na celu odseparowanie poszczególnych zmian pracowników (o ile to możliwe);
  2. Podzielenie kompleksu na strefy, tak aby pracownicy z poszczególnych stref mieli jak najmniejszy kontakt ze sobą;
  3. Zapewnienie pracownikom środków do mycia i dezynfekcji rąk oraz powierzchni, a także środków ochrony indywidualnej oraz instrukcji dot. zasad prawidłowej higieny rąk oraz prawidłowego stosowania środków ochrony indywidualnej (maseczki, rękawiczki);
  4. Zapewnienie koszy, do których trafiać będą zużyte materiały, oraz dbanie o ich regularne opróżnianie;
  5. Ograniczenie korzystania z powierzchni wspólnych przez wielu pracowników na raz;
  6. Zapewnienie płynów do dezynfekcji – co najmniej jeden dozownik w każdym miejscu, w którym pojawiają się klienci (kasy, wypożyczalnie, łazienki, bary, restauracje przy stokach, itp.). Należy zadbać, aby dozowniki były regularnie napełniane;
  7. Przeprowadzanie i monitorowanie codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem częstego, regularnego dezynfekowania powierzchni dotykowych (tj. m.in. terminali, klamek, blatów, włączników, poręczy, uchwytów);
  8. Zapewnienie miejsca do izolacji osoby wykazującej objawy chorobowe przypominające objawy COVID-19;
  9. W miarę możliwości zapewnienie bezdotykowego wejścia do pomieszczeń ogólnodostępnych.

Celem wdrażanych procedur jest:

  1. Zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników (obsługi), gości / klientów oraz osób przebywających na terenie stacji turystyczno-narciarskich, zorganizowanych terenów narciarskich oraz kolei linowych i wyciągów narciarskich.
  2. Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników / obsługi oraz gości / klientów.
  3. Kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.

Wytyczne zostały podzielone na 4 części:

  1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom / obsłudze.
  2. Zapewnienie bezpieczeństwa na terenie zorganizowanych terenów narciarskich, kolei linowych i wyciągów narciarskich oraz stacji turystyczno-narciarskich.
  3. Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników / obsługi.
  4. Procedury postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u gościa / klienta.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Koronawirus: Może paść rekord zakażeń! GiS informuje, że dopisze 22 tysiące przypadków!

Masowe testy na koronawirusa na Śląsku! Kto i kiedy będzie badany?

Katowice: Pierwsi pacjenci w szpitalu tymczasowym w MCK już za kilka dni!

 

źr. MRPiT

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button