Tychy: ogródki letnie będą powiększane, żeby zmieścić więcej klientów
Tyski urząd chce pomóc restauratorom, którzy zostali dotknięci skutkami epidemii i proponują im powiększenie ogródków gastronomicznych w lokalach wynajmowanych od miasta. Dzięki temu przedsiębiorcy będą mogli obsłużyć większą liczbę klientów, żeby spełnić normy sanitarne.
Ruszcie tropem zbrodni w TVS!
Restauratorzy, który chcieliby skorzystać z takiej możliwości powinni zwrócić się z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka do administratora, z którym mają zawartą umowę. Miasto szacuje, że takich lokali jest ok. 30. Każdy wniosek będzie rozpatrywany indywidualnie, gdyż powierzchnia i możliwości powiększenia ogródków letnich są różne, w zależności od lokalu.
Miasto zapewnia, że nie wprowadzi nowych stawek za zajęcie terenu miejskiego pod ogródki kawiarniane.
– Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, którzy odwiedzają nasze miasto jest dla nas priorytetem. Dlatego chcemy stworzyć takie warunki, aby można było bezpiecznie korzystać z oferty tyskich restauratorów, m.in. z zachowaniem większych niż normalnie odległości pomiędzy gośćmi – mówi Andrzej Dziuba – prezydent Tychów.
Od poniedziałku (18.05) restauracje i kawiarnie mogą działać zarówno wewnątrz, jak i w formie ogródków letnich, pod warunkiem przestrzegania w nich takich zasad, jak np. 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego.
W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki czy wazoniki. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu, osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.
Do właściciela lokalu gastronomicznego należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.
Źródło i foto: UM Tychy
Tragiczna śmierć na Pogorii IV. NOWE FAKTY [WIDEO]