reklama
BiznesKategorieKulinariaKultura i rozrywkaPodróżeSilesia Flesz najnowsze informacje

Włoskie bistro w miasteczku na Jurze. Oto Papaluca

reklama

Nowe bistro działa w Zawierciu. Są tu śniadania, włoskie wino i schabowy na obiad. Oto Papaluca, lokal fotografa Łukasza Jungto i Magdy Nowak.

 

Zawiercie ma niecałe 50 tys. mieszkańców, ale oni wierzą, że jest tu miejsce na nową restaurację. Łukasz i Magda, którzy z kawiarni Pukawka postanowili zrobić bistro. Głównie z włoską kuchnią, ale nie tylko, bo serwują też schabowe, dorsza czy szakszukę na śniadanie. A że założyciele Papaluca w Zawierciu współpracują też ze współwłaścicielem znanych już w regionie delikatesów d’Apricena z Czeladzi, są tu też włoskie wina, sprowadzana wprost z Puglii.

Czy w Zawierciu jest przestrzeń i moda na takie koncepty?

reklama

-My zrobimy tę modę! – śmieje się Łukasz. Ale serio już dodaje: Kiedy kilka miesięcy temu przejęliśmy kawiarnię, szybko zrozumieliśmy, że na kawie daleko nie zajdziemy. Musi być też dobra kuchnia.

Papaluca jako bistro działa od lata 2022. Ale oficjalne, nieco uroczyste otwarcie odbyło się w piątek 22 lipca. Jest przy Niedziałkowskiego, czyli tuż obok zabytkowego osiedla TAZ, zwanego też zawierciańskim Nikiszowcem. Na razie jest tu 70 metrów kwadratowych plus spory taras, ale w planach jest remont kolejnego pomieszczenia, też o powierzchni 70 metrów i przygotowania kolejnej sali dla gości przed chłodami. Jest kolorowo, są huśtawki, leżaki, a w upalne dni działa kurtyna wodna.

Bistro w Zawierciu. Menu i ceny

Lokal czynny jest od godz. 9 do 21.30 codziennie, ale z wyjątkiem poniedziałków, kiedy to jest zamknięty. serwuje śniadania, obiady, kolacje, przekąski. Menu jest krótkie i mieści się na jednej stronie.

Papaluca zawiercie

 

Ceny?

  • Za śniadanie zapłacimy 20 – 24 zł
  • Kieliszek wina czy prosecco kosztuje od 10 do ok. 18 zł
  • Koktajle od 19 do 24 zł
  • Dania główne – od 38 do 52 zł

Za to karta win jest długa. Do śniadań możemy zamówić kieliszek prosecco. Co ważne, są tu też drinki bezalkoholowe, np. aperol bez procentów. Rzecz jasna, są i kawy, podawana na kilka sposobów.

Papaluca zawiercie

Desery powstają na miejscu. Są tu tarty

Lokal otworzyli Magda Nowak i Łukasz Jungto. Jungto urodził się w Zawierciu. Tam też pracuje. Jest fotografem i właścicielem Grande Studio.

Rozmowy z właścicielami Papaluca w Zawierciu posłuchacie też w programie „Dzieje się” telewizji TVS w piątek, 29 lipca 2022.

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button