reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Beza z kremem kawowym [PRZEBOJOWE SMAKI]

Beza z kremem kawowym. Przepis. Ten deser zaspokoi największy głód na słodkości. Przepis Bogusi Kalagi w TVS.

Czas na lekkie ciasta, odpowiednie na upalne, letnie popołudnia. Beza! Zastanawiacie się, jaki krem jest najlepszy do bezy? A może wystarczą same owoce? „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Czas na deser, którym jest beza z kremem kawowym. Przepis według Bogusi Kalagi.

reklama

 

Beza z kremem kawowym. Przepis

Składniki

  • – 6 białek
  • – 180 g cukru pudru
  • – ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • – łyżka mąki ziemniaczanej
  • – szczypta soli

Przygotowanie

Najpierw ubijamy białka z odrobiną soli. Następnie partiami dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka są ubite, gdy nie wypadną z naczynia po jego obróceniu dnem do góry.

reklama

Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi lub jeden duży jeżeli chcemy mieć tort. Z podanych składników wychodzi ok. 10-12 sztuk bez. Masę nakładamy na wyrysowane okręgi szprycą lub łyżką.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 130 stopni, a potem suszymy w 90 stopniach ok. 2-3 godziny przy lekko uchylonym piekarniku.

Krem kawowy

Składniki

  • – 200 ml śmietany 30 %
  • – 250 g sera mascarpone
  • – łyżka cukru pudru
  • – 3 łyżki esencji kawowej [zaparzyć espresso] schłodzić
  • – szczypta soli

 

Przygotowanie

Śmietanę ubijamy  z odrobiną soli. Gdy zacznie zmieniać konsystencję, dodajemy cukier puder, następnie ser mascarpone i esencję kawową. Gdy masa będzie ubita, już bezpośrednio przed podaniem wykładamy krem na każdą bezę. Dekorujemy malinami i borówkami oraz miętą.

Smacznego!

 

Przepisy na deser

Przepis na ciasto cygaretkowe z kremem mascarpone

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button