Bogusia Kalaga gotuje: Keftedes – greckie pulpeciki w sosie pomidorowym
Keftedes to popularne danie kuchni greckiej – pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Sprawdź przepis w swojej kuchni i gotuj razem z Bogusią Kalagą!
W najnowszym odcinku „Przebojowych Smaków” przygotowaliśmy keftedes, czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego (w naszym przypadku wołowo-wieprzowego) w sosie pomidorowym. Sprawdź przepis i zakochaj się w kuchni greckiej razem z nami!
Oglądaj „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, by poznać więcej przepisów – premiera w każdą niedzielę o 13:45!
Jak wygląda eskorta na porodówkę w wykonaniu policji? Co dalej z Ruchem Chorzów?
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Gotuj z Bogusią!
W „Przebojowych Smakach” łączymy muzykę z kulinariami. Bierzemy na warsztat kuchnię polską i zagraniczną, tradycyjne przepisy łączymy z eksperymentalnymi rozwiązaniami i bawimy się kuchnią.
Tym razem Bogusia Kalaga przygotuje keftedes, czyli pulpeciki po grecku w sosie pomidorowym. Ponadto prezentujemy przepis na pełną prozdrowotnych właściwości ziołową herbatę z mniszka lekarskiego i kwiatów lipy.
Ziołowa herbatka
Składniki
– garść ziół/mniszek lekarski
Mniszek lekarski to popularny mlecz, którego młode liście zbieramy przed zakwitnięciem w lipcu. Tylko wtedy nie będą gorzkie. Liście suszymy i wykorzystujemy jako mieszankę ziołową na jesień i zimę.
– 1 litr wody
– miód
– cukier trzcinowy
– cytryna
– gałązki świeżej mięty
Przygotowanie
Najpierw lekko przestudzoną wodą zalej mieszankę ziół i odstaw do zaparzenia. Później napar przelej do naczyń, w których planujesz podać zioła i osłódź cukrem trzcinowym lub miodem. Następnie do całości dodaj pokrojoną cytrynę obraną ze skórki oraz gałązkę świeżej mięty.
Sos pomidorowy
Składniki
– cebula czerwona
– pęczek dymki (biała część)
– 2 ząbki czosnku
– 6 suszonych pomidorów
– duży pęczek pietruszki
– puszka pokrojonych pomidorów pelati
– duża łyżka koncentratu pomidorowego
– 2/3 litra wody
– pieprz cayenne
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początek cebulę czerwoną, czosnek oraz pomidory suszone pokrój w drobną kostkę, białą część cebuli dymki w talarki, natomiast pietruszkę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodaj obie cebule i czosnek. Całość chwilę przesmaż, a później dodaj suszone pomidory oraz pietruszkę. Wymieszaj całość i dodaj koncentrat pomidorowy.
Po przesmażeniu dodaj pomidory pelati i wodę w ilości odpowiadającej gramaturze pomidorów. Następnie całość duś do momentu, gdy sos zgęstnieje, a następnie dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Keftedes
Składniki
– 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
– 250 g sera feta
– 15 czarnych oliwek
– cebula czerwona
– cebula biała
– bułka kajzerka
– 300 ml mleka 3,2%
– jajko
– pęczek pietruszki
– garść liści mięty
– ¼ łyżeczki cynamonu
– sól, pieprz
– pieprz cayenne
– 200 g mąki pszennej
– 200 ml oleju
Przygotowanie
Najpierw bułkę pokrój w kostkę, a następnie zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Pamiętaj, aby przed dodaniem do mięsa dokładnie ją odcisnąć z nadmiaru mleka.
Następnie czerwoną i białą cebulę pokrój w drobną kostkę. Białą przesmaż i odstaw do ostygnięcia. Oliwki pokrój w talarki, fetę w kostkę (odłóż odrobinę fety do udekorowania gotowego dania), natomiast pietruszkę i miętę drobno posiekaj.
Wszystkie przygotowane składniki oraz jajko dokładnie wymieszaj, a następnie obficie dopraw pieprzem i szczyptą cynamonu.
Uważaj, by nie przesadzić z solą – feta jest bardzo słona.
Po wyrobieniu mięsa, mokrymi rękami uformuj małe pulpeciki, następnie obtocz je w mące i spłaszcz lekko, by wygodniej się je smażyło. Smaż kotleciki parę minut z każdej stronie, następnie dodaj do sosu i chwilę gotuj na wolnym ogniu.
Na koniec danie posyp pokruszoną fetą i udekoruj listkami świeżej pietruszki. Podawaj najlepiej z dodatkiem świeżego lub grillowanego pieczywa (np. ciabatty).
Smacznego!
Nie przegap najnowszych przepisów Bogusi – oglądaj „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi w każdą niedzielę o 13:45 w TVS!
Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.
SPRAWDŹ KOLEJNY PRZEPIS BOGUSI!
Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Halibut na purée z fioletowych ziemniaków
Śląskie: W których szkołach 25 października będzie TĘCZOWY PIĄTEK?
Pogoda na Wszystkich Świętych. Jaka będzie pogoda we Wszystkich Świętych?
Śląskie: Brutalny napad na taksówkarza. 15-latek zmasakrował mu głowę nożem! [WIDEO]
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)