reklama
REKLAMA
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Keftedes – greckie pulpeciki w sosie pomidorowym

reklama

Keftedes to popularne danie kuchni greckiej – pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Sprawdź przepis w swojej kuchni i gotuj razem z Bogusią Kalagą!

 

W najnowszym odcinku „Przebojowych Smaków” przygotowaliśmy keftedes, czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego (w naszym przypadku wołowo-wieprzowego) w sosie pomidorowym. Sprawdź przepis i zakochaj się w kuchni greckiej razem z nami!

Oglądaj „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, by poznać więcej przepisów – premiera w każdą niedzielę o 13:45!

 

reklama

Jak wygląda eskorta na porodówkę w wykonaniu policji? Co dalej z Ruchem Chorzów?
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

Gotuj z Bogusią!

W „Przebojowych Smakach” łączymy muzykę z kulinariami. Bierzemy na warsztat kuchnię polską i zagraniczną, tradycyjne przepisy łączymy z eksperymentalnymi rozwiązaniami i bawimy się kuchnią.

Tym razem Bogusia Kalaga przygotuje keftedes, czyli pulpeciki po grecku w sosie pomidorowym. Ponadto prezentujemy przepis na pełną prozdrowotnych właściwości ziołową herbatę z mniszka lekarskiego i kwiatów lipy.

 

Ziołowa herbatka

Składniki

– garść ziół/mniszek lekarski

Mniszek lekarski to popularny mlecz, którego młode liście zbieramy przed zakwitnięciem  w lipcu. Tylko wtedy nie będą gorzkie. Liście suszymy i wykorzystujemy jako mieszankę ziołową na jesień i zimę.

– 1 litr wody

– miód

– cukier trzcinowy

– cytryna

– gałązki świeżej mięty

 

Przygotowanie

Najpierw lekko przestudzoną wodą zalej mieszankę ziół i odstaw do zaparzenia. Później napar przelej do naczyń, w których planujesz podać zioła i osłódź cukrem trzcinowym lub miodem. Następnie do całości dodaj pokrojoną cytrynę obraną ze skórki oraz gałązkę świeżej mięty.

 

Sos pomidorowy

Składniki

– cebula czerwona

– pęczek dymki (biała część)

– 2 ząbki czosnku

– 6 suszonych pomidorów

– duży pęczek pietruszki

– puszka pokrojonych pomidorów pelati

– duża łyżka koncentratu pomidorowego

– 2/3 litra wody

– pieprz cayenne

– sól,  pieprz

 

Przygotowanie

Na początek cebulę czerwoną, czosnek oraz pomidory suszone pokrój w drobną kostkę, białą część cebuli dymki w talarki, natomiast pietruszkę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodaj obie cebule i czosnek. Całość chwilę przesmaż, a później dodaj suszone pomidory oraz pietruszkę. Wymieszaj całość i dodaj koncentrat pomidorowy.

Po przesmażeniu dodaj pomidory pelati i wodę w ilości odpowiadającej gramaturze pomidorów. Następnie całość duś do momentu, gdy sos zgęstnieje, a następnie dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

Keftedes

Składniki

– 500 g mięsa wołowo-wieprzowego

– 250 g sera feta

– 15 czarnych oliwek

– cebula czerwona

– cebula biała

– bułka kajzerka

– 300 ml mleka 3,2%

– jajko

– pęczek pietruszki

– garść liści mięty

– ¼ łyżeczki cynamonu

– sól,  pieprz

– pieprz cayenne

– 200 g mąki pszennej

– 200 ml oleju

 

Przygotowanie

Najpierw bułkę pokrój w kostkę, a następnie zalej mlekiem  i odstaw do namoczenia. Pamiętaj, aby przed dodaniem do mięsa dokładnie ją odcisnąć z nadmiaru mleka.

Następnie czerwoną i białą cebulę pokrój w drobną kostkę. Białą przesmaż i odstaw do ostygnięcia. Oliwki pokrój w talarki, fetę w kostkę (odłóż odrobinę fety do udekorowania gotowego dania), natomiast pietruszkę i miętę drobno posiekaj.

Wszystkie przygotowane składniki oraz jajko dokładnie wymieszaj, a następnie obficie dopraw pieprzem i szczyptą cynamonu.

Uważaj, by nie przesadzić z solą – feta jest bardzo słona.

Po wyrobieniu mięsa, mokrymi rękami uformuj małe pulpeciki, następnie obtocz je w mące i spłaszcz lekko, by wygodniej się je smażyło. Smaż kotleciki parę minut z każdej stronie, następnie dodaj do sosu i chwilę gotuj na wolnym ogniu.

Na koniec danie posyp pokruszoną fetą i udekoruj listkami świeżej pietruszki. Podawaj najlepiej z dodatkiem świeżego lub grillowanego pieczywa (np. ciabatty).

 

Smacznego!

 

Nie przegap najnowszych przepisów Bogusi – oglądaj „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi w każdą niedzielę o 13:45 w TVS!

Na powtórki zapraszamy w piątki o 18:00.

 

SPRAWDŹ KOLEJNY PRZEPIS BOGUSI!

Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Halibut na purée z fioletowych ziemniaków

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Śląskie: W których szkołach 25 października będzie TĘCZOWY PIĄTEK?

Pogoda na Wszystkich Świętych. Jaka będzie pogoda we Wszystkich Świętych?

Śląskie: Brutalny napad na taksówkarza. 15-latek zmasakrował mu głowę nożem! [WIDEO]

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button