KrajWiadomość dnia

OŚWIADCZENIE prezydenta: Polski rząd poddany kwarantannie! Ministrów czekają testy na koronawirusa!

We wtorek, 17 marca miało odbyć się posiedzenie Rady Gabinetowej. To jednak zostało odwołane – jak poinformował w wystąpieniu prezydent Andrzej Duda, Rada Gabinetowa nie może się zebrać ze względów bezpieczeństwa. Część polskiego rządu jest bowiem poddana kwarantannie w związku z epidemią koronawirusa!

TOP 5 Silesia Flesz: Nie leczcie koronawirusa papierem toaletowym!
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS

W poniedziałek, 16 marca okazało się, że były członek zarządu województwa śląskiego, minister Michał Woś – szef resortu środowiska – jest zarażony koronawirusem. Chorobę potwierdziły testy. Minister Woś sam o tym poinformował w mediach społecznościowych, zapewnia że czuje się dobrze i przebywa w kwarantannie.

SILESIA FLESZ NAJNOWSZE VIDEO

Teraz jednak okazuje się, że takiej samej kwarantannie trzeba poddać część polskiego rządu – ministrów, którzy podczas ostatnich posiedzeń mieli styczność z ministrem Wosiem. Dlatego prezydent Andrzej Duda odwołał dzisiejsze (17.03) posiedzenie rady gabinetowej.

-Zaplanowana na dziś Rada Gabinetowa zostaje anulowana w związku z wdrożeniem procedur związanych z zarażeniem koronawirusem ministra Michała Wosia – poinformował w specjalnym wystąpieniu prezydent Duda.

Na dzisiejszej Radzie Gabinetowej miały być dyskutowane między innymi systemy osłonowe dla polskich przedsiębiorców, związane z koronawirusem. Prezydent zapowiedział, że jeśłi będzie to możliwe – rada Gabinetowa zbierze się w środę, ale nie jest to na razie termin potwierdzony.

autor: Wojciech Żegolewski

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Epidemia koronawirusa: Kontrole graniczne w Cieszynie sparaliżowały ruch w całym mieście!

Minister Szumowski: Jeszcze w tym tygodniu 1000 przypadków koronawirusa! Śląskie szpitale gotowe?

Śląskie: Epidemia wyrzucania zwierząt przez epidemię koronawirusa! Ludzie zwariowali! [WIDEO]