Protest pracowników gastronomii! Bez pomocy rządu branża nie przetrwa – twierdzą protestujący [WIDEO]
To tak naprawdę drugi lock-down dla polskiej gastronomii. Sprzedaż na wynos nie rozwiązuje problemu. Przedstawiciele branży kulinarnej żądają sześciomiesięcznego planu wsparcia. W przeciwnym razie szacują, że wkrótce 70% lokali ze śląskiej branży gastronomicznej przestanie istnieć.
Gwiazda Szeryfa – serialowa nowość tylko w Telewizji TVS!
– W moim przypadku, gdzie to jest niewielka naprawdę niewielka restauracja koszty stałe to jest rząd ok. 30 tys. zł. My nie jesteśmy wielkimi korporacjami. My na ogół jesteśmy jednoosobowymi działalnościami i te nasze zasoby są właściwie zerowe – mówi Adam Mazurkiewicz, restaurator z Katowic.
Bez pomocy rządu branża nie przetrwa – twierdzą protestujący. Klienci ograniczają kontakt z kimkolwiek, więc również z dostawcami jedzenia. Punkty gastronomiczne upadają z dnia na dzień. Stąd długa lista postulatów by przetrwać pandemię.
– Zwolnienie ze składek ZUS-u, dodatkowo chcemy też obniżenia składki VAT-u. Jak wiadomo trzy stawki pracują w Polsce. Gastronomia pracuje na 8% i 23%. Chcemy obniżenia wszystkiego do 8%. To są główne postulaty, te pierwsze. Dodatkowo rozwiązania takie, które pomogą nam utrzymać pracowników.- mówi Adam Rzewuski, doradca kulinarny, sztab kryzysowy gastronomii polskiej.
Zdaniem restauratorów możliwość odrobienia strat może się pojawić dopiero w połowie przyszłego roku. Do tego czasu przetrwają tylko najbardziej wytrwali.
– Już to widzimy, już zakańczamy październik. Już wiem, że w listopadzie też będzie tragedia. No nie wiem, bez pomocy rządu, a żadnych konkretów nie ma, bo nic nie jest podpisane. Nie wiemy na czym stoimy. Z dnia na dzień człowiek wstaje i nie wie, myśli co będzie – mówi Magdalena Nowak, właścicielka pracowni cukierniczej i kawiarni.
Kulminacyjnym punktem protestu było złożenie petycji w urzędzie wojewódzkim. Podobne zgromadzenie odbyły się jednocześnie w prawie dwudziestu miastach w całej Polsce.
Autor: Paweł Palacz
Budowa szpitala polowego dla chorych na COVID ruszyła w MCK. Rusza też rekrutacja personelu [WIDEO]