Ziemniaki – pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Ziemniaki pod lupą [PORANEK SILESIA]
Ziemniaki to bezprecedensowy król polskich talerzy zaraz obok kotleta schabowego. Czy wiesz, ile istnieje odmian ziemniaka i jaka jest jego historia? W programie „Poranek Silesia” weźmiemy ziemniaki pod lupę.
Jak podaje portalspozywczy.pl, blisko 40% osób przebadanych na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” odpowiedziało, że po ziemniaki sięga kilka razy w tygodniu. Natomiast prawie 80% respondentów przyznało, że są one nieodłącznym dodatkiem do ich obiadu. Polacy kochają ziemniaki, dlatego w programie „Poranek Silesia” w środę 26 lutego przyjrzymy się im bardzo dokładnie.
Oglądaj „Poranek Silesia” od poniedziałku do czwartku od 8:00 w TVS. Z nami poranek będzie o niebo lepszy!
TOP 5 Silesia Flesz: Namawiamy pingwiny z chorzowskiego ZOO na pączkoburgera ?
TOP 5 Silesia Flesz – premiera w każdą niedzielę o 19:50 w Telewizji TVS
Ziemniaki pod lupą
Są pyszne, zdrowe i stanowią podstawę lub dodatek do wielu polskich dań. Ziemniaki to warzywo, którego niektórzy z nas niepotrzebnie się obawiają. Spokojnie można odstawić w kąt nieprawdziwe powiedzenie „ziemniaki tuczą”. Jak wszystko inne, można je spożywać śmiało w odpowiednich ilościach. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze niskokaloryczne i o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że będą nas sycić przez długi czas.
W programie „Poranek Silesia” wyniesiemy ziemniaki na piedestał i porozmawiamy o ich walorach smakowych, właściwościach, rodzajach i historii. Który typ ziemniaka wybrać? Który sprawdzi się najlepiej w konkretnym daniu? Skąd ziemniaki wzięły się w Polsce? Wątpliwości rozwieją Artur Ściański, Karol Rawecki oraz Krystian Opiłka z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu.
Gotowanie na ekranie
Pozostając w temacie jedzenia, w programie sprawdzimy również, co jeść w Środę Popielcową, gdy chcemy przestrzegać postu. Jakich produktów się wystrzegać, a które sprawdzą się na tę okazję? Co przygotować na postne śniadanie i nie tylko? O kuchni postnej opowie widzom TVS doświadczony szef kuchni – Jarosław Śliwka.
Zawsze aktualne tematy, najlepsza muzyka z samego rana i gotowanie na ekranie – to właśnie „Poranek Silesia”. Bądź z nami od poniedziałku do czwartku od 8:00 – w TVS budzimy lepiej, niż poranna kawa!
Waloryzacja rent i emerytur wchodzi 1 marca
Z Zabrza do Chin. Pierwsze maski trafiły do epicentrum epidemii koronawirusa
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami? Śledź TVS na Facebooku i na Instagramie!
Facebook InstagramMarlena Borczyk