1,4 mln zł kary za oszukane masło. Firma Masmal Dairy ukarana
– Masmal Dairy w Grudziądzu to firma produkująca m.in. masło pod nazwami m.in. „Masło ekstra 200 g”, „Masło ekstra osełka 300 g”, „Masło ekstra z Warlubia 200 g”, „Masło ekstra Amir 200 g”. Sprzedawane są w całej Polsce w dużych i małych sieciach handlowych. Jak pokazują kontrole Inspekcji Handlowej, obecne w sklepach produkty tej firmy są fałszowane tłuszczem roślinnym – podaje w oficjalnym komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Sytuacja jest jednak skomplikowana, bowiem firma Masmal jako samodzielny podmiot już nie istnieje. Jakiś czas temu zmieniła nazwę na Polmlek Grudziądz, która odcina się od nieuczciwych praktyk poprzedniczki.
– Zgodnie z unijnym rozporządzeniem, masło to produkt składający się z tłuszczu mlecznego w ilości od 80 do 90 proc. Nie może zawierać ani grama tłuszczu roślinnego – przypominają kontrolerzy z UOKiK.
Kontrolę w firmie Masmal przeprowadzono w roku 2013.
"Po badaniach w akredytowanych laboratoriach okazało się, że masła firmy Masmal Dairy są fałszowane. Przykładowo: „Masło ekstra” zawierało 61,8 proc. tłuszczu roślinnego, „Masło ekstra 100% oryginalne” – 14 proc. tłuszczu roślinnego, „Masło ekstra Amir” – 11,73 proc. Zgodnie z prawem, taki produkt nie może nazywać się masłem. Tymczasem, etykiety maseł Masmal Dairy błędnie informują konsumentów o tym, że kupują masło."
Na firmę, do której należy obecnie dawna marka Masmal nałożono karę w wysokości 1 471 250 zł. Ukaranemu producentowi przysługuje jednak prawo do odwołania i wcale nie jest pewne, czy kara w tej wysokości zostanie zapłacona.
Jak kupować nabiał, by nie nabrać się na sztuczki producentów? [PORADNIK UOKiK]:
1. Nazwy masło, ser, jogurt, kefir czy śmietana mogą być używane do produktów pochodzących wyłącznie z mleka krowiego.
2. Masło to produkt zawierający od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego. Ponadto, zgodnie z prawem, kostka masła może zawierać do 16 proc. wody i do 2 proc. – tzw. suchej masy beztłuszczowej mleka (np. białko).
3. W sklepach znajdziemy też produkty o nazwach:
a. „masło o zawartości ¾ tłuszczu” – zawiera od 60-62 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego,
b. „masło półtłuste” – zawiera od 39-41 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego,
c. miksy tłuszczowe – w zależności od producenta zawierają od 10 do 80 proc. tłuszczu mlecznego i tłuszcz roślinny,
d. „masło roślinne” – wbrew nazwie, jest to margaryna – zawiera tłuszcz roślinny. Nazwa handlowa tego produktu obowiązuje w Polsce od lat 70.
e. margaryna – jej podstawowym składnikiem jest tłuszcz roślinny, zgodnie z prawem może zawierać tylko do 3 proc. tłuszczu mlecznego,
4. Sprawdź skład, gdy kupujesz „Ekstra do smarowania”, „Miksełko”, „Osełkę” lub inne produkty, których nazwa nie sugeruje, czy masz do czynienia z masłem czy miksem tłuszczowym.
5. Gdy kupujesz nabiał, zwróć uwagę, że w części produktów znajdują się dozwolone substancje dodatkowe, a inne nie zawierają ich wcale. Dodatki znajdują się przede wszystkim w śmietanach termizowanych (poddanych w toku produkcji obróbce cieplnej), do innych śmietan nie powinno się ich dodawać, chyba że producent przedstawi solidne uzasadnienie technologiczne dla ich użycia.
6. Reklamacja tylko na podstawie dowodu zakupu. Możesz ją złożyć w ciągu dwóch lat, ale przed upływem daty ważności. Domagasz się: wymiany na produkt, który nie ma wad (np. nie jest przeterminowany) albo obniżenia ceny – musisz określić o ile ma spaść cena. Gdy wada jest istotna (np. zafałszowanie), możesz żądać zwrotu gotówki – czyli odstąpić od umowy
źródło: uokik.gov.pl