Sałatka z ziemniaków – dlaczego jest tak dobra?
Ziemniak to warzywo, które jest szczególnie niedoceniane przez wielu Polaków. Panuje przekonanie, że jedynym sposobem na jego podanie jest ugotowanie go jako dodatek do głównego dania. Jednak sałatka ziemniaczana, szczególnie z dodatkami z grilla jest doskonałym daniem, które można wykorzystać podczas wiaty gości. Przedstawiamy dzisiaj trzy sposoby na przygotowanie atrakcyjnych dań z ziemniaków, w tym sałatki ziemniaczanej.
Sałatka ziemniaczana na grilla
Sezon grillowy to doskonały moment na próbowanie nowych smaków oraz testowanie dań w niecodziennym połączeniu. Przychodząc na grilla, oczekujemy nowych, zaskakujących potraw oraz niespodziewanych doznań smakowych, które tylko podniosą nasze samopoczucie. Ta sałatka ze świeżych warzyw oraz ziemniaka jako głównego składnika może być podawana zarówno w wersji fit jak i klasycznej. Niezależnie od tego, czy zastosować zostaną ogórki konserwowe czy kiszone, należy pamiętać, aby wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Sałatka ziemniaczana opiera się na nich, dlatego muszą być przygotowane jak najlepiej. W ten sposób sałatkę ziemniaczaną można podawać bez obaw o to, że nie zostanie ciepło przyjęta na grillu. Wart pamiętać, że aby osiągnąć wersję fit, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub majonez wymieszać z jogurtem greckim, który jest gęsty, ale znacznie bardziej zdrowy niż sam majonez. W taki sposób otrzymamy sos, który sprawi, że nasza sałatka ziemniaczana nabierze niepowtarzalnego smaku. Szykując pyszną sałatkę, wykorzystujmy przestudzone ziemniaki. Nie ryzykujemy wtedy poparzenia, a sałatki ziemniaczane co do zasady są zimne.
Sałatka z ziemniaków jako samodzielne danie
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem ogórka kiszonego oraz z młodych ziemniaków jest doskonałym sposobem na samodzielne danie. Przez wybór świeżych warzyw można dostarczyć do organizmu wielu składników odżywczych, które są potrzebne w diecie zarówno dorosłej osoby jak i dziecka. Natomiast obecność ziemniaków podbija jej kalorykę do tego stopnia, że każdy, nawet największy łasuch, spokojnie nacje się swoją porcją oraz będzie zadowolony z obiadu lub kolacji. Sałatkę ziemniaczana jako osobne danie szczególnie chętnie stosują osoby na diecie. Ponieważ obecnie odchodzi się od stosowania rygorystycznych diet redukcyjnych, na których eliminuje się z jadłospisu pieczywo oraz ziemniaki, jest to bardzo popularne danie szczególnie w wersji fit. NIe potrzeba do niej mięsa ani dodatków, ponieważ sama w sb=obie zawiera wszystkie niezbędne elementy do stworzenia samodzielnego obiadu.
Świetnie sprawdzi się również w przypadku zabieganych osób, które nie mają czasu, żeby stać długo w kuchni, żeby przyrządzać oryginalne i wymagające dania. Wystarczy wstawić ziemniaki i zostawić do ugotowania. Dobre są takie ugotowanie w skórce, ponieważ mają bardzo oryginalny smak. Łatwo sprawdzić, kiedy są już dobrze ugotowane, ponieważ skórka zaczyna pękać. Wówczas wystarczy je odcedzić oraz zostawić na jakiś czas do ostygnięcia. Teraz już tylko pokroić w kostkę, dodać ulubionych warzyw, domowy sos o i obiad do pracy lub na zabiegany dzień spędzony poza domem gotowy. Można modyfikować dodawane warzywa oraz składniki wykorzystywane do przyrządzenia sosu tak, aby zyskać swój ulubiony smak lub zmieniać w celu uniknięcia monotonii. Jedyne, co warto zastosować to zasada, żeby ziemniaki były pokrojone w większa kostkę niż inne warzywa, ponieważ w ten sposób unikniemy ich rozpadania się podczas przyrządzania sałatki.
Sałatka ziemniaczana – przepis
Do wykonania pysznej sałatki ziemniaczanej będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które znajdują się prawie w każdej kuchni. Oprócz ziemniaków, przygotuj rzodkiewkę, koperek, jogurt naturalny i opcjonalnie majonez, czosnek, ogórki kiszone oraz przyprawy. Po dokładnym umyciu ziemniaków, ugoruj je w skórkach. Jak już wyżej pisaliśmy, bardzo łatwo możesz sprawdzić, czy są już gotowe. Wystarczy, że zauważysz, ze skórka zaczyna pękać. Wówczas odcedź je i pozostaw w chłodnym miejscu do wystygnięcia. W tym czasie pokrój ogórki oraz rzodkiewkę w drobną kostkę. Pamiętaj, że musi być mniejsza niż kawałki ziemniaków. Przygotuj sos. Może składać się wyłącznie z jogurtu naturalnego (wówczas zastosuj gęsty jogurt, na przykład grecki) lub z jogurtu z dodatkiem majonezu. Dodaj do nich posiekany koperek oraz czosnek. Tak gotowy sos odstaw na chwilę na bok. Teraz czas na ziemniaki, które pewnie już wystarczająco ostygły. Delikatnie i ostrożnie pokrój je w kostkę. Może być odpowiednio większa, żeby ziemniaki nie rozpadły się podczas mieszania. Połącz ze sobą wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, żeby udekorować odpowiednio tak, aby twoja sałatka z ziemniaków wyglądała apetycznie.
Do tak przygotowanej sałatki nie są potrzebne żadne dodatki. Może być podawana jako samodzielne danie. Może również być wykorzystana podczas spotkania ze znajomymi przy grillu lub ognisku jako dodatek do mięsa przygotowanego za pomocą odpowiedniej obróbki cieplnej.
Artykuł sponsorowany
źródło: materiał partnera