Kategorie

Kwasy huminowe – jaki mają wpływ na glebę?

Uprawiając glebę staramy się maksymalnie wykorzystać jej właściwości tak, aby zebrać jak największe plony. Różne rodzaje gleb wymagają różnego rodzaju wspomagania – nawożenia, odżywiania i stymulowania. Odpowiedni skład próchnicy glebowej i jej właściwości fizyczne mogą poprawić kwasy huminowe i fulwowe.

Masz wpływ na wzrost roślin

Z ekologicznego punktu widzenia dzisiejsza populacja ludzi nie radzi sobie zbyt dobrze zdrowotnie. Prawie każdy człowiek cierpi okresowo lub przewlekle na różnego rodzaju deficyty witaminowe, niedobory składników mineralnych i innych pierwiastków, które są fundamentem naszej kondycji i odporności. Żyjemy w świecie zanieczyszczonego powietrza – smog obecny w miastach ma negatywny wpływ na każdy organizm. Stajemy się podatni na działanie wirusów, bakterii i grzybów – trudniej jest nam z nimi walczyć, gdy nasza odporność jest osłabiona. Jesteśmy świadomi konieczności wzmacniania organizmu za pomocą spożywanych warzyw i owoców, jednak nawet one nie spełniają obecnie takiej funkcji, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Wszystko to z powodu gleby, w jakiej są uprawiane.

Kwasy huminowe - jaki mają wpływ na glebę? (foto: pixabay.com)
Kwasy huminowe – jaki mają wpływ na glebę? (foto: pixabay.com)

Substancje organiczne tworzące strukturę gleby to kwasy humusowe, inaczej kwasy próchnicowe. Są one odpowiedzialne za zawartość składników pokarmowych w roślinach. Jeszcze kilka dekad temu gleby naszego kraju były bardzo bogate w kwasy humusowe – związki o długim łańcuchu cząsteczkowym, które zawierają w sobie tak bardzo potrzebne nam mikroelementy, składniki mineralne i witaminy. Praktycznie nie są one rozpuszczalne w wodzie, a więc są odporne na działanie roztworów wód naturalnych i wód gruntowych (z wyjątkiem kwasów fulwowych). Kwasy humusowe są najważniejszym składnikiem substancji odżywczych w glebie, a dostępność składników mineralnych, jakie za ich pośrednictwem spożywamy w owocach i warzywach jest nie do przecenienia. Tym bardziej smuci obecnie zmniejszona zawartość kwasów humusowych w dzisiejszych glebach, gdyż sprzyja wymywaniu składników pokarmowych z roślin.

Kwasy huminowe - jaki mają wpływ na glebę? (foto: pixabay.com)
Kwasy huminowe – jaki mają wpływ na glebę? (foto: pixabay.com)

Popraw żyzność gleby stosując kwasy huminowe

 

Znaczną poprawę struktury gleby uzyskamy za pomocą odkrytych stosunkowo niedawno biostymulatorów – kwasów huminowych. Lwasy huminowe i kwasy fulwowe są bogate w składniki odżywcze i wpływają na każdy żywy organizm. Ze względu na zawartość mikroelementów kwasy huminowe wspomagają szybszy rozwój systemu korzeniowego roślin i szybsze dojrzewanie owoców. Zwiększają zatrzymywanie jonów i minerałów oraz zapobiegają wymywaniu składników pokarmowych w głąb gleby (tzw. proces bielicowania gleb). Stosowanie nawozów tego rodzaju jest bezpieczne i przyjazne dla środowiska oraz ma pozytywny wpływ na rozwój roślin i materiał organiczny w różnych rodzajach gleb. Ich skuteczność i poprawienie właściwości odżywczych w glebie jest potwierdzona i udowodniona, także w kwestii zmniejszenia wpływu substancji toksycznych na organizm. Kwasy huminowe utrzymują równowagę chemiczną w organizmie, są bardzo silnym przeciwutleniaczem i swoistą pułapką na wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się ciała z powodu uszkadzania cząsteczek DNA. Są one barierą dla wypłukiwania tlenków żelaza z organizmu, ale także wiążą i usuwają metale ciężkie, co ma wpływ na normalizację procesów enzymów wątrobowych. Mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne i regenerujące, a także antystresowe – blokują adrenalinę i noradrenalinę. Usuwają cholesterol z organizmu i wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Spożywanie roślin z bogatą zawartością kwasów huminowych zapobiega występowaniu wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych i biegunek, gdyż działają one niczym film ochronny pokrywający ściany jelit i zabezpieczają je przed przenikaniem do organizmu wirusów i bakterii. Obecność związków kwasów huminowych w materii organicznej gleby, z której pochodzą spożywane przez nas rośliny, służy hamowaniu aktywności wirusów – kwasy huminowe nie tylko blokują im dostęp do komórek, ale także pobudzają układ odpornościowy do obrony. Odpowiednia ilość spożywanych związków kwasowych powoduje poprawienie ogólnego samopoczucia i wzrost sił witalnych organizmu.

Kwasy huminowe - jaki mają wpływ na glebę? (foto: pixabay.com)
Kwasy huminowe – jaki mają wpływ na glebę? (foto: pixabay.com)

Kwasy humusowe mają szerokie zastosowanie nie tylko w nawozach do gleby, ale także w weterynarii (kwasy dodawane są do pasz zwierząt), medycynie (łagodzą objawy chorobowe) i kosmetologii (maść z kwasem humusowym łagodzi ból i walczy ze stanem zapalnym). Preparaty humusowe to nawozy o charakterze kwasowym pochodzenia roślinnego, które zawierają dużą ilość fosforu, krzemionki i wodorotlenków w zmiennym składzie, dostosowanym na miarę zapotrzebowania roślin. Działają w glebie niczym swoiste hydrożele, zwiększając jej pojemność wodną i poprawiając właściwości buforowe PH. Jeśli Twoim celem jest zwiększenie plonów, poprawienie żyzności i rozwój pożytecznej mikroflory w glebie, zainwestuj w kwasy huminowe i przekonaj się o ich skuteczności. Gotowe do natychmiastowego użycia, nie wymagają okresu przygotowania i rozkładu. Można je stosować także na resztki pożniwne, przygotowując je do wysiewu roślin w kolejnym sezonie.

Artykuł sponsorowany

źródło: materiał partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button