Kulinaria
-
Katowice: śniadanie wielkanocne dla samotnych WIDEO
W grudniu spotykają się przy wigilijnym stole, a na wiosnę przy śniadaniu wielkanocnym. Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach ponownie zamieniło się w miejsce do wspólnego przeżywania zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Fundacja…
Czytaj dalej -
Tu można oddać jedzenie po świętach
Przy Urzędzie Miasta Częstochowy stanęła „lodówka społeczna” – można w niej zostawić dobre jedzenie z naszych stołów, którego my już w sobie nie zmieścimy, a ktoś inny – bardzo chętnie.…
Czytaj dalej -
Co powinno być w koszyczku ze święconką na Śląsku?
To już ostatnie chwile na kupienie tego, co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyczku. Pytanie – co powinien zawierać koszyczek ze święconką na Śląsku, aby móc o nim mówić „tradycyjny”.…
Czytaj dalej -
Bajtel Cafe: Wielkanocna oaza smaków w sercu Knurowa
W tę radosną porę roku, gdy natura budzi się do życia, a domy napełniają się zapachami świątecznych specjałów, Bajtel Cafe w Knurowie wita wszystkich poszukiwaczy wyjątkowych smaków. Miejsce to z…
Czytaj dalej -
Kakao coraz droższe. Będzie towarem luksusowym?
Ceny kakao rosną, więc droższe będą czekolady czy batoniki, i to jeszcze przed Wielkanocą. Co się dzieje i ile obecnie kosztuje kakao? Ceny kakao biją kolejne rekordy i to nie…
Czytaj dalej -
Kuchenne Rewolucje znów w Tarnowskich Górach
Kolejne Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler przeprowadzone zostaną w Tarnowskich Górach. Tym razem przemianę ma przejść restauracja Art Smaku na Lewka. Nowy szyld już się pojawił. W Tarnowskich Górach w…
Czytaj dalej -
Tłusty czwartek: Skąd w pączku kalorie i dlaczego tak dużo?
W tłusty czwartek pączek prześladuje wszystkich. I tych którzy słodkości lubią i tych którzy się odchudzają. Ale skąd wiemy, że pączek ma tyle to a tyle kalorii? I skąd wiemy…
Czytaj dalej -
Polacy zjedzą dzisiaj 391 mieszkań
Pączki, faworki, donaty – właśnie te słodkości królować będą dzisiaj w niemal każdym domu i zakładzie pracy. Jak wynika z raportu firmy HREIT, za cenę zjedzonych pączków można by kupić…
Czytaj dalej -
Jak zrobić kreple? Przepisy łatwe i trudniejsze
Podobno jeśli nie zjemy tego dnia ani jednego pączka, nie będzie nam się wiodło do końca roku. To pracowity czas dla cukierników i piekarzy. Każdego dnia przeciętna piekarnia sprzedaje około pięciuset…
Czytaj dalej -
Wiecie, że tłusty czwartek jest w czwartek? Memy
Podobno jeśli nie zjemy tego dnia ani jednego pączka, nie będzie nam się wiodło do końca roku. Internauci też o tym wiedzą! Zobaczcie memy na tłusty czwartek. Łapcie…
Czytaj dalej -
PRZEPIS na pączki z marmoladą, budyniem, wegańskie
Pączki, pączusie – po prostu trzeba zjeść choć jednego w Tłusty Czwartek! A może macie ochotę przygotować słodkości w domu? Oto kilka sprawdzonych przepisów. PRZEPIS NA TRADYCYJNE PĄCZKI Składniki:…
Czytaj dalej -
Jak karnawał, to faworki. Przepis na faworki babci Danusi
Przepis na faworki. Karnawał to idealny czas na pałaszowanie przysmaku i to bez zbędnych wyrzutów sumienia. Jaka jest geneza faworków i kiedy zagościły na naszych stołach? Skąd się wzięły, jak…
Czytaj dalej -
Prezydent Rybnika może ugotować ci śląski obiad
Piotr Kuczera – prezydent Rybnika po raz kolejny przyłączył się do pomocy Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy. W tym roku mieszkańcy mogą wylicytować… obiad z prezydentem oraz zwiedzanie kopalni. Piotr…
Czytaj dalej -
Auchan wycofuje mleko ze sprzedaży
Sieć supermarketów Auchan wycofuje ze sklepów trzy produkty ekologiczne. Do ich produkcji użyto niewłaściwych składników. Firma Auchan wycofuje ze sprzedaży w swojej sieci po kilka partii różnych produktów ekologicznych, popularnie…
Czytaj dalej -
Pizza z kapustą i golonką. Tak, na Śląsku są takie rzeczy
17 stycznia – Dzień Pizzy. A u nas – nowe spojrzenie na pizzę, czyli robimy włoski placek w polskim stylu! Pizza „Wypasiony Baca” z kapustą i golonką… Tego przepisu nie…
Czytaj dalej -
Bajtel Cafe w Knurowie: Rodzinna przestrzeń pełna smaku i radości
W Knurowie, przy ul. 1 Maja 57, znajduje się wyjątkowe miejsce – Bajtel Cafe. To nie tylko kawiarnia, ale prawdziwe centrum rodzinnych spotkań i kulinarnych przyjemności. Jeśli szukasz przestrzeni, która…
Czytaj dalej -
Ślązaczka zdradza: smak makówek zależy od tego składnika. Przepis Karoliny Treli
Bez tego dania nie ma świąt w żadnym śląskim domu. Ale jaki jest przepis na śląskie makówki? Nie ma jednego. Każdy robi je nieco inaczej. Karolina Trela, Ślązaczka, zdradza nam,…
Czytaj dalej -
Naukowcy badają karpia. I jaki jest najlepszy?
Karp kojarzy nam się z Wigilią. Ale to poważna sprawa. Na tyle, że Polska Akademia Nauk prowadzi specjalne badania tej ryby. Sprawdzamy, czego naukowcy z PAN w Gołyszu dowiedzieli się…
Czytaj dalej -
Znany projektant mody otwiera kawiarnię
Kofeina Bistro by Pilawski to nowy lokal w Katowicach. Prowadzą ją projektant mody Bartosz Pilawski i Aneta Kołodziejczyk, właścicielka Kofeiny przy 3 Maja. Serwują kawę, śniadania, wino. Zobaczcie wnętrza kawiarni…
Czytaj dalej -
Turyści pokochali to miasto. Ceny niższe niż w Katowicach czy Krakowie
Świąteczny jarmark w Ołomuńcu przyciąga tysiące turystów, również w Polski. Grzane wino jest tu tańsze, niż u nas, a jarmark jest ogromny i bardzo tradycyjny. Mówi się, że to miasto…
Czytaj dalej -
Przepis na świąteczny barszcz
Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez jednej z najbardziej tradycyjnych świątecznych potraw, czyli barszczu. Oto nasze przepisy na świąteczny barszcz. Przepis na świąteczny barszcz. Oto nasze propozycje. Szybki…
Czytaj dalej -
Przepis na świąteczną zupę grzybową
Według dawnych wierzeń dary lasu mają szczególną moc, dlatego też w wielu domach rozpoczyna się wieczerze wigilijną właśnie od zupy grzybowej. Nasi przodkowie szczególnie cenili grzyby i kojarzyli z witalnością…
Czytaj dalej -
Przepis na świąteczny bigos
Bigos jest świetną propozycją na świąteczny stół. Poniżej nasz przepis na świąteczny bigos. Częstujcie się. Bigos jest prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu, a w dodatku smaczniejszy z…
Czytaj dalej -
Obłędne!, orzekła Gessler. Tłum szturmuje karczmę
Pękata Chata w Górkach Wielkich po Kuchennych Rewolucjach. Bez rezerwacji stolika w weekend możesz odejść z kwitkiem. Karczma przy drodze do Brennej pęka w szwach. Sprawdzamy, jak smakuje podawane tu…
Czytaj dalej -
Robert Janowski i kuchnia: Wiem, że ją mamy. Rozmowa
Mamy w domu takie pomieszczenie jak kuchnia, znam je ze słyszenia. Robert Janowski o gotowaniu i swoim antytalencie mówi z dystansem. Jakiej muzyki słucha w samochodzie i jaki sport lubi.…
Czytaj dalej -
Czas na magię świąt! Lista jarmarków w regionie
Jarmarki świąteczne w woj. śląskim to już tradycja. Co roku przyciągają tłumy. Najsłynniejszy jest jarmark w Nikiszowcu. Gdzie jeszcze na Śląsku i w Zagłębiu kupimy prezenty i wypijemy grzańca, a…
Czytaj dalej -
Wszędzie orzechy. Zajazd Pod Orzechem i Magda Gessler
Kuchenne rewolucje w Bytomiu. Zajazd Pod Orzechem to teraz zajazd Dziadek do Orzechów. Magda Gessler odwiedziła ich wiosną, a w telewizji efekt rewolucji zobaczymy jesienią 2023. Nowy sezon Kuchennych…
Czytaj dalej -
Co zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni
Przepisy na dania z dyni. Sezon na dynię w pełni! Choć do lat hodowana była jako warzywo pastewne, dziś zachwyca smakiem, wyglądem oraz ogromnymi możliwościami kulinarnymi. Oto najlepsze przepisy na dania…
Czytaj dalej -
Kebab gigant! Znany youtuber w Radzionkowie
Kebab to jedno z najbardziej popularnych szybkich dań w Polsce. Jest takie miejsce w Polsce, gdzie jednym kebabem mogłaby się najeść cała rodzina – waży aż 2,5 kilograma. Miłośnicy…
Czytaj dalej -
Bania Fest 2023. Te dynie ważą po 800 kg!
Bania Fest 2023 w Krapkowicach, czyli festiwal dyni. Konkurs na największą dynię. Będzie też próba bicia aż dwóch rekordów. Kiedy i gdzie jest impreza? Co roku rolnicy taszczą tu ogromne…
Czytaj dalej









![Wiecie, że tłusty czwartek jest w czwartek? Zobaczcie najlepsze memy [MEMY NA TŁUSTY CZWARTEK]](https://tvs.pl/wp-content/uploads/2019/02/56b222860b840_osize1068x623q71hb97ca3-390x220.jpg)



















