Artykuł Sponsorowany

Niacyna – witamina, która zmniejsza uczucie zmęczenia

Niacyna, zwana także witaminą B3 lub witaminą PP, to istotny związek wspierający prawidłową pracę całego organizmu.

 

Stanowi prekursor ważnych koenzymów, dba o prawidłowy metabolizm energetyczny, a co więcej, wspiera dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Niacyna może zmniejszać uczucie zmęczenia i poprawiać samopoczucie, jak również uczestniczyć w syntezie hormonów płciowych.

Jej niedobór może przyczynić się do rozwoju choroby zwanej pelagrą i stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Niacyna – co to jest?

Niacyna to organiczny związek chemiczny o wzorze C₆H₅NO₂. To substancja rozpuszczalna w wodzie, należąca do witamin z grupy B, zwana również witaminą B3 lub witaminą PP.

Choć pojęcie „niacyna” używane jest wymiennie z pojęciem „witamina B3”, tak naprawdę w skład witaminy B3 wchodzą dwa związki, a mianowicie:

  • kwas nikotynowy (niacyna),
  • nikotynamid.

Oba te związki wykazują zbliżoną aktywność biologiczną. W procesach metabolicznych zachodzących w ustroju kwas nikotynowy jest przekształcany do nikotynamidu.

Witamina PP musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem lub suplementami diety, choć człowiek w pewnym stopniu potrafi ją syntetyzować z aminokwasu zwanego tryptofanem.

Źródła niacyny w żywności

Niacyna występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znaleźć można ją m.in. w:

  • mięsie (zwłaszcza drobiu),
  • podrobach,
  • jajach,
  • mleku,
  • produktach mlecznych,
  • rybach,
  • drożdżach,
  • suchych nasionach roślin strączkowych.

Niacyna pochodząca z produktów roślinnych wyróżnia się gorszym wchłanianiem i jest przyswajana przez organizm człowieka w zaledwie 25%.

Za źródła witaminy B3 uznaje się zwierzęce źródła białka, gdyż dostarczają one do ustroju tryptofan, który może być przekształcany w witaminę PP.

Właściwości niacyny

Niacyna jest niezbędna do prawidłowego przebiegu ważnych procesów życiowych. Stanowi prekursor koenzymów dehydrogenaz, takich jak dinukleotydu nikotynamidoadeninowego, zwanego w skrócie NAD i fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADP), które działają jako przenośniki elektronów.

Ponadto witamina B3 uczestniczy w procesach metabolicznych organizmu, przyczyniając się do ich prawidłowego przebiegu.

Witamina PP może również wpływać na produkcję i skład kwasu żołądkowego. Dodatkowo związek uczestniczy w syntezie hormonów płciowych, takich jak testosteron, progesteron czy estrogeny. Jest też niezbędny do produkcji insuliny i kortyzolu.

Niacyna korzystnie oddziałuje na stan psychiczny, może przyczyniać się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Co więcej, witamina B3 uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów.

Związek odpowiada także za prawidłową budowę łodygi włosa i dostarcza kosmykom energii niezbędnej do wzrostu. Niacyna pobudza też ukrwienie skóry głowy. Ponadto witamina pozytywnie wpływa na stan płytki paznokciowej i poprawia koloryt skóry.

Zapotrzebowanie na niacynę

Zapotrzebowanie na niacynę jest różne i zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

Zgodnie z Normami Żywienia dla populacji polskiej opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia można przyjąć, iż zapotrzebowanie na witaminę B3 kształtuje się następująco:

  • Wśród dzieci w wieku od 1 do 9 lat warto dostarczać do organizmu 6-12 mg niacyny każdego dnia,
  • W gronie młodzieży od 10 do 18 lat podaż witaminy B3 powinna wynosić od 12 do 16 mg na dobę,
  • Dorosłe kobiety powinny spożywać 14 mg niacyny na dobę, z kolei mężczyźni – 16 mg witaminy PP każdego dnia,
  • Kobiety w ciąży powinny dostarczać do ustroju codziennie 18 mg związku, z kolei kobiety w okresie laktacji – 17 mg niacyny.

Niedobór niacyny w organizmie

Niedobór niacyny może wystąpić wśród osób niedożywionych bądź stosujących źle zbilansowaną dietę, bogatą w duże ilości cukru.

Niski poziom witaminy PP można zaobserwować także w gronie osób, które nadużywają alkoholu, stosują leki przeciwgruźlicze czy borykają się z zaburzeniami wchłaniania.

Niedostateczna podaż niacyny może spowodować rozwój choroby zwanej pelagrą, która objawia się m.in.:

  • biegunkami,
  • zapaleniem skóry,
  • przebarwieniami,
  • problemami z pamięcią,
  • nudnościami,
  • brakiem koordynacji,
  • stanami zapalnymi języka i jamy ustnej,
  • zaburzeniami pracy układu nerwowego.

Na niedobór niacyny w organizmie człowieka mogą wskazywać także objawy, takie jak zmniejszenie tolerancji na zimno, spowolnienie metabolizmu czy ogólne osłabienie.

Pelagra może stanowić poważne zagrożenie zdrowia i życia człowieka.

Nadmiar niacyny w ustroju

Dostarczając niacynę do organizmu wraz z codzienną dietą, nie należy się obawiać skutków ubocznych jej stosowania i przedawkowania.

Nadmierna podaż witaminy B3 w postaci suplementów diety może natomiast przyczynić się do wystąpienia niepożądanych objawów, takich jak:

  • zaczerwienienie, suchość i świąd skóry,
  • wysypka, wypryski,
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego – nudności, wymioty, niestrawność,
  • wzrost poziomu glukozy we krwi,
  • zaburzenia rytmu serca.

Do nadmiaru niacyny w organizmie może dojść jednak wyłącznie podczas nieprawidłowej suplementacji, dlatego też zawsze, przyjmując preparaty witaminowe, warto stosować się do zaleceń producenta.

Suplementacja niacyną – czy warto?

Suplementacja niacyną może być zalecana wśród osób, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na ten związek, a także w gronie narażonych na niedobory witaminy PP.

Stosowanie preparatów bogatych w niacynę, takich jak witaminy B complex, warto rozważyć szczególnie wśród osób:

  • starszych,
  • z zaburzeniami wchłaniania,
  • niedożywionych,
  • nadużywających alkoholu,
  • stosujących źle zbilansowaną dietę, ubogą w białko zwierzęce.

Aby zwiększyć wchłanianie witaminy PP, warto przyjmować ją razem z witaminą C czy innymi witaminami z grupy B. Doskonałym rozwiązaniem może być witamina B complex, która zawiera cenne składniki wspierające prawidłową pracę organizmu.

źródło: artykuł partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button